Komšić o Dodikovim prijetnjama: To je krivično djelo pobune!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik zaprijetio je večeras da će biti povučene saglasnosti bh. entiteta RS date na sporazume o vojsci (formiranju Oružanih snaga BiH) i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS).

“Ovih dana popisujemo sve ono što je urađeno od strane visokih predstavnika ili kroz naše sporazume i davanja saglasnosti. Mi ćemo povući naše saglasnosti na sporazume o vojsci i VSTS-u”, rekao je Dodik novinarima u Banja Luci, prenosi portal N1.

Tragom ove izjave portal Radiosarajevo.ba zatražio je reakciju pedsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

“Ne može se u Narodnoj skupštini RS-a ništa povući jer sve te institucije formirane su nakon što je većina u Parlamentu BiH njihovo formiranje izglasala, uključujući i SNSD. Dakle bez Parlamenta BiH te odluke nema. Osim toga, to je krivično djelo pobune”, kazao je Komšić za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Dodik je rekao da “postoji želja da se predloži”, a o čemu će se ovih dana i odlučivati, da se kroz “rušenje” zakona o vojsci u roku od nekoliko mjeseci formira tzv. vojska RS.

“To je sve u skladu sa Ustavom i nema mjesta na svijetu gdje se zakonom pokušava srušiti Ustav, samo nama pokušavaju tako nešto da kažu. U Ustavu BiH piše da postoji vojska RS”, tvrdi Dodik.

Nadalje, on je pozvao na konsenzus u Narodnoj skupštini RS prema tim i drugim bitnim pitanjima za ovaj entitet, među kojima su i nametnute odluke visokih predstavnika.

Prema relevantnim analizama, Dodikova reakcija bi mogla imati ponajviše veze s posljednjim dešavanjima u pravosuđu Bosne i Hercegovine, posebno u pogledu nositelja najviših pravosudnih dužnosti.

Radiosarajevo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.