HomeNOVOSTIBIHKomšić pozvao Andeliju da podnese ostavke zbog situacije sa rudnicima

Komšić pozvao Andeliju da podnese ostavke zbog situacije sa rudnicima

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić zatražio je/ pozvao generalnog direktora EP Admira Andeliju, ministra energije, industrije i rudarstva Nermina Džindića, te premijera Fadila Novalića, da podnesu ostavke zbog sveukopune situacije u rudnicima koji posluju u Koncernu EP BiH, potvrđeno je za N1 iz DF-a.

Podsjetimo, rukovodstvo Elektroprivrede BiH ne prihvata prijedlog sporazuma koji je Samostalni sindikat radnika rudnika uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine usaglasio sa Ministarstvom industrije i energetike, potvrdio je danas predsjednik Sindikata Sinan Husić.

Husić je dodao da će zbog toga proizvodnja u svim rudnicima u sastavu koncerna i dalje biti obustavljena.

“Od jutros smo očekivali pozive i dogovor, od kojeg očigledno nema ništa. Mi smo i dalje u radničkom neposluhu”, rekao je Husić.

Nešto ranije danas upravo je sindikat rudara pozvao Komšića da “objasni radnicima i građanima zašto generalni direktor Elektroprivrede BiH, koji je njegov kadar, ne može biti smijenjen”.

Oni su pozvali članove porodica rudara i građane da im daju podršku na današnjim jednosatnim okupljanjima od 18.00 do 19.00 sati ispred direkcija rudnika u gradovima u kojima oni egzistiraju.

Rudari iz sedam rudnika u FBiH odlučili su da prekinu protest pred zgradom Federalne vlade u Sarajevu i vrate se kućama, ali proizvodnju uglja neće nastaviti dok ne budu usvojeni njihovi zahtjevi.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments