Komšić: Razgovori o disoluciji mogu se odvijati isključivo puškama i tenkovima

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je danas nakon sastanka sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom da je rekao Schmidtu da se razgovori u BiH po pitanju Dodikove izjave o “mirnoj disoluciji BiH” mogu odvijati isključivo puškama, tenkovima i topovima”.

Komšić je okupljenim novinarima govorio o tome o čemu je razgovarao sa Schmidtom te istakao kako je insistirao na poštovanju i provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, i to ne samo za slučaj Sejdić i Finci. Takođe, Komšić je rekao kako je insistirao i 14 prioriteta Evropske komisije. Dodao je kako su to stvari o kojima se treba raspravljati sa predstavnicima međunarodne zajednice.

“Dotakli smo se i tema u vezi sa odnosima između BiH i Srbije i neselektivnog hapšenja naših ljudi. To je unošenje nesigurnosti. Govorio sam o tome da Srbija ne izručuje ratne zločince, da ih skriva, te čak nekada tvrde i da nisu na teritoriji Srbije. Mislim da ćemo ući u fazu kad se nećemo moći pohvaliti dobrim bilateralnim odnosima“, rekao je Komšić.

Dodao je da je Schmidtu objašnjavao razliku između takozvanog Berlinskog procesa i “Mini Schengena”, odnosno inicijativi Vučića i albanskog premijera Edija Rame.

“Imao sam utisak da moram objašnjavati da su sve zemlje regije pristupile i da je sve što se dešava sa Mini Schengenom samo dupliranje istog posla ali u smanjenom obimu jer ne učestvuju svi u tome. Ne učestvuje svih šest zemalja, već samo tri. Što se mene lično tiče, Schmidt je predstavnik međunarodne zajednice, i naravno da ćemo surađivati s njim. Rekao sam mu da će imati saradnika koji će iskreno reći sve što misli, bez skrivenih namjera. Isto to očekujem i od njega. Vidjet ćemo šta će na kraju biti“, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Komšić o hapšenju Vranja

Takođe, Komšić nije želio komentarisati mišljenje Schmidta o hapšenju Edina Vranja u Srbiji, odnosno kako je rekao, ne želi da on interpretira visokog predstavnika. Komšić pak smatra da je Schmidt svjestan svih okolnosti, ali da neće iznijeti precizno neki stav o određenoj stvari.

Dodao je i da su u kontaktu sa Ambasadom BiH u Srbiji u vezi slučaja Vranja te se čeka da se vidi šta će biti.

Komšić je rekao da polazi od pretpostavke da je Schmidt došao sa nekim predodžbama da se stvari u BIH drugačije dešavaju, ali i da je to njegovo pravo. Istakao je i da mu je rekao da ima ovlaštenje da nametne izmjene Izbornog zakona, ali da ne smije Ustav mijenjati.

Razgovori o Izbornom zakonu

“Naš Ustav nije komplikovan, ali je slojevit, a što se tiče Izbornog zakona, imate pravo da ga nametnete, ali snosite i posljedice. To će biti vaša odgovornost a ne naša. Predali smo jedan papir koji se tiče dekriminalizacije izbornog procesa, da bi BiH napokon dobila bar poštenije izbore i izborne rezultate. Rekao sam da sva rješenja o Izbornom zakonu ne mogu biti mimo standarda u Evropi i onoga što je politika Brisela, pa čak i Vlade Njemačke. Mi smo provjeravali da li je došlo do promjena stava Vlade Njemačke kada je riječ o rješenjima za Izborni zakon u BiH, tad su nam iz ureda Merkel rekli da nema promjene, odnosno da Njemačka stoji iza izjave 6. maja gdje su rekli da sve što živimo u BiH u ovom trenutku počinje da biva problem“, istakao je Komšić.

“Kod nas ta priča o konstitutivnosti se počinje koristiti i za priču o disoluciji zemlje. Pa Dodik nam je, to sam rekao i Schmidtu, primjer toga. On je u javnom prostoru lansirao tezu o ‘mirnoj disoluciji zemlje’ i rekao sam mu da kad govorimo o mirnoj disoluciji BiH, onda se razgovori u BiH po takvom pitanju odvijaju isključivo puškama, tenkovima i topovima. Dakle, nema od toga ništa, to neće biti. Nema razgovora o bilo kakvoj disoluciji BiH“, izričito je rekao Komšić.

Je li Schmidt “izabrao strane”?

Na pitanje novinara da li je Schmidt “izabrao strane”, Komšić je rekao da smatra kako slika visokog predstavnika o BiH nije kompletna i da bi on tu sliku sklopio, treba još “dodati puzli”.

“Da bi imao tu potpunu sliku on mora znati šta je bilo u BiH, šta se sad dešava u BiH, šta ko hoće u budućnosti. Mi znamo šta je bilo i želimo da živimo kao sve zemlje Evropske unije“, kazao je.

Komentarisao je i posjetu njemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji, ali i susretu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije sa Merkel, rekao je kako Tegeltija danas u Tiranu ne dolazi kao čovjek iz određenog dijela BiH, nego predstavlja funkciju.

“Nema više gazda na Balkanu”

“Njemačka kancelarka je odabrala takav format susreta. Zašto? Ne znam. Kod Vučića je otišla da mu još jednom da podršku, a kao kompenzaciju tom susretu je odlučila da se na nivou premijera održi sastanak u Tirani. Od tako ozbiljne zemlje kao što je Njemačka i funkcije Merkel, očekujete da su dobro informisani. Nemam dileme da u Berlinu nedostaju neke informacije, samo je pitanje šta je cilj te politike. Ako je cilj da se od Srbije pravi stožer na Zapadnom Balkanu i regionalni gazda, to neće ići. Što se tiče pravljenja Vučića gazde nama svima, to neće ići. Možemo biti jednaki. BiH kakva god da je je jedna država. Nema više gazda na Balkanu, bar što se nas tiče. Ovakvi kakvi smo, ali tražimo poštovanje. Nama gazda neće biti niko, pogotovo ne neko iz susjednih zemalja, jer nam je iskustvo takvo da smo takvu vrstu politike skupo platili i nema razloga da popustimo“, naglasio je Komšić.

Podsjetimo, u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH.

Ova posjeta bila značajna, ali i zanimljiva nakon što su posjetom Schmidta Srbiji i nakon njegovog sastanka s Aleksandrom Vučićem i turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, izazvane brojne reakcije na političkoj sceni kao i nakon izjava visokog predstavnika da Hrvati nisu dovoljno zastupljeni u BiH te komentara o biranju Komšića u Predsjedništvo.

N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.