HomeNOVOSTIBIHKomšić: Šta bi bilo da je Čović u Predsjedništvu umjesto mene?

Komšić: Šta bi bilo da je Čović u Predsjedništvu umjesto mene?

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, je kazao kako se svi građani, koji vole ovu državu, trebaju zapitati šta bi bilo da je Dragan Čović, umjesto njega, u državnom predsjedništvu.

“Ne smijemo pustiti da u Predsjedništvu BiH bude 2:1 protiv Bosne”, kategoričan je bio Komšić u razgovoru za N1 televiziju.

Zašto Bakir Izetbegović banalizirao ovo što radi Dodik. Jučer kaže da će “bit da se tresla gora, a rodio se miš”?

Nismo pričali, jučer smo se kratko sreli. Zašto to radi? Možda on nešto zna. Možda misili da nije vrijeme da se pravi drama? Možda je to njegova taktika? Ali u ovom slučaju vjerujem da bi Izetbegović i SDA, ali i druge stranke i njihovi lideri, stali na pravu stranu ako treba.

Prošle sedmice Ivo Komšić je u Pressingu kazao da se Izetbegović lažno predstavlja kao vođa bošnjačkog naroda?

Mogu se složiti sa tom izjavom. Ovdje žive narodi, ali oni nisu plemena da imaju svoje poglavice. Da neko od političara dobije 75 posto glasova možda bi mogao govoriti u ime naroda. Sam taj koncept da se razgovara ispred naroda je pogrešan i vodi u podgrijavanje atmosfere u zemlji. Mislim da se država gradi samo kroz institucije, Ustavom, zakonom i procedurama. Naš legitimitet potiče od pojedinaca, a ko su oni i šta su – to je manje važno.

Hoćete li biti ponovo kandidat za člana Predsjedništva?

Ko zna šta će biti sutra? Ne znamo šta će sutra biti. Znam da u ovom trenutku trebam raditi. Taj put je odabran davno i ja od njega ne mogu odustati. Bio bih sretan da uopšte nije važno ko je u Predsjedništvu BiH, to bi značilo da imamo stabilne institucije.

Šta da je Čović u Predsjedništvu umjesto vas?

Neka svako samo zamisli šta bi bilo da je Čović u Predsjedništvu BiH.

Vi ste rekli da nudite obraz? Šta ste uradili još?

Vi tražite da ocjenjujem sebe. Mislim da jesam sačuvao obraz, nisma radio ni protiv koga, tako ni protiv svojih suparnika. Želim da ova zemlja opstane i da bude mnogo bolja nego sad. Ako BiH ne bude mnogo bolja imat ću utisak da sam se borio, ali nisam izborio.

Osjećate li odgovornost što ste ušli u koaliciju sa SDA, SNSD-om i HDZ-om?

Kada bih se ja pitao nijedna ta stranka ne bi prešla prag. Dok sam bio u Predsjedništvu dobili smo ANP. Jesmo li uspjeli depolitizovati CIK? Sad bijemo bitku s Dodikom. Šta bi bilo sa Oružanim snagama BiH da Podžić (član DF-a) nije bio ministar? Ja ponavljam kao papagaj, ako trebam položiti račun – tu sam. Ne smijemo pustiti da u Predsjedništvu BiH bude 2:1 protiv Bosne.

Partnerstvo Čovića i Dodika?

Ja nisam vidio niti jednu Čovićevu rekaciju na ovo što radi Dodik. Zaključite sami zašto je to tako. Iz Hrvatske ima osuda, od uticajnih ljudi u javnom životu.

Vučić kaže da će Srbija prihvatit sve što se dogovore “predstavnici bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda”?

“To je ta pogrešna politika. I zanimljivo je da nikada ne pominje suverenitet. Govori haj da ostane BiH, ali da se oni pitaju. I sva je bitka oko Predsjedništva BiH, oko donošenja odluka. Beograd to već ima, a Zagrebu malo fali. Treba im Predsjedništvo. I Evropljani to shvataju. Ne znam da li je to komična ili tragična scena. Evropljani u hodnicima šapuću kako ih je stid šta radi Hrvatska”, kaže Komšić, prenosi portal N1.

Radiosarajevo.ba

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments