HomeNOVOSTIBIHKomšić žestoko odgovorio ruskom ambasadoru: Nema razgovora o OSBiH

Komšić žestoko odgovorio ruskom ambasadoru: Nema razgovora o OSBiH

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov u intervjuu za ruski list Izvjestija doveo je u pitanje Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Komentirajući najavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će bh. entitet RS formirati vojsku, što je, naravno, nezakonit akt, ruski diplomata je istakao da se BiH sastoji od entiteta, te da “OSBiH moraju biti stvar dogovora u našoj zemlju”. Ovakvu izjavu ruskog ambasadora večeras su prenijeli i pojedini mediji u Sarajevu i BiH.

On je rekao da je vrijeme Ureda visokog predstavnika u BiH prošlo.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić reagirao je večeras na ovakav istup ruskog ambasadora.

“Ambasador Ruske Federacije, Igor Kalabuhov svojim komentarom o Oružanim snagama Bosne i Hercegovine učinio je ono što sama Rusija radi već duže vremena, a to je miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Neće biti nikakvog razgovora niti dijaloga o Oružanim snagama BiH, jer su one kao i druge državne institucije neupitna kategorija”, istakao je Komšić.

Prema njegovim riječima, Oružane snage Bosne i Hercegovine formirane su donošenjem odgovarajućih zakona u propisanoj proceduri u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, koja je jedino zakonodavno tijelo države Bosne i Hercegovine.

“Tu se uopšte ne radi o davanju bilo čije saglasnosti na bilo šta, već o klasičnom postupku donošenja zakona, što je praksa ne samo u Bosni i Hercegovini, već u cijelom demokratskom svijetu”, rekao je Komšić, te zaključio:

“Jasan je povod ovog iskaza ambasadora Kalabuhova i on je sadržan samo u jednoj riječi – NATO. Dakle, Rusija ima aktivan angažman na Zapadnom Balkanu u sprečavanju pojedinih zemalja da postanu članice NATO saveza. Što se tiče Bosne i Hercegovine, naš put je jasan, i definisan odlukama institucija države Bosne i Hercegovine.”

Radiosarajevo.ba

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments