Konakovic: Dodik prešao sve granice, vrijeđa i Severinu

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je za BHRT kako bi bio presretan kada bi bio jedan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nije važno koje nacionalnosti i iz kojeg dijela države.

Poručio je kako Dodik ovakav kakav je danas nije poželjan kao partner.

“Prešao je sve granice, vrijeđa ljude, vrijeđa Bošnjake, Hrvate, vrijeđa Severinu. Sve vrijeđa. On koji je izgubio kontrolu nad svojim jezikom nije poželjan ni na koju poziciju osim ako se nešto ne promijeni kod njega”, kazao je Elmedin Konakoviću emisiji BHT1 Uživo.

Mi znamo da je nemoguće u ovom trenutku dogovoriti da se probudimo u građanskoj državi, jedan čovjek jedan glas i jedan predsjednik države, istakao je on.

“To danas nije realno ni sa HDZ-om, ni sa SNSD-om ni sa SDA. I njima odgovara ta podjela na nahije, ne vidim tu želju. Oni u okviru nahija upravljaju narodom”, rekao je Konaković.

Konaković: Nikada nisam sumnjao u Komšićev patriotizam
Govor Komšića u UN-u je za mene imao veliki odjek, istakao je on.

“Činjenica da je Dodik pokušao opstruirati taj govor, bilo je važno da se predsjedavajući obrati. Nikada nisam sumnjao u patriotizam Željka Komšića, to je neupitna kategorija. Važno je to u ovom vremenu i njegov nastup je bio državnički,” naglasio je lider NiP-a.

Ocijenio je kako je Komšićev govor u UN-u bio velika pljuska za Dodika i njegovu politiku “koja je destruktivna”.

“Dodik koristi slabosti koalicionih partnera”
Ja mislim da je Dodik ohrabren slabostima koje pokazuju njegovi koalicioni parteneri u institucijama države BiH i činjenicom o kapacitetu ljudi koji vode zemlje. Dodik uživa podršku vanjskih faktora, kao npr. Rusije, i on radi šta mu odgovara, kazao je Elmedin Konaković.

“Ono što je danas ozbiljnije su njegove najave da će uskoro NSRS odlučivati o vojsci, policiji i porezima, a dok su samo to najave i administrativni procesi možemo se braniti diplomatijom”, rekao je on.

Kada se odluči da izvede vojsku i policiju na neke imaginarne granice tada mislim da smo na granici konflikta u BiH koji nije bezbolan i moramo se pripremati na to, podvukao je Konaković.

Konaković je kazao kako bi bilo bolje da je Zakon o zabrani negiranja genocida donešen ranije , ali je istakao kako je presretan što je donesen.

“Ne vjerujem da je Inzko sam odlučio o tome, da ne zna njegov nasljednik, da ne znaju članice PIC-a”, kazao je.

Svima nam je zabranjeno negiranje bilo kojeg genocida i niko se ne buni, samo se buni politika Milorada Dodika. Tjeraju jedan cijeli narod da priznaju da je dio nekog genocidnog projekta, rekao je on.

“Naravno da je bilo civilizovanije da se zakon donese u Parlamentu, da se na neki način učini iskorak, ali od RS i Srbije nije bila spremnost. Pogledajte kakva je ofanziva protiv Crne Gora koja je u parlamentu donijela taj zakon. Oni uče djecu da je dobro biti zločinac i to društvo nema dobru perspektivu”, kazao je na kraju razgovora za BHRT Elmedin Konaković.

N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.