Kosor: Izraz lica i govor tijela Angele Merkel govore da nije zadovoljna

U Njemačkoj su u nedjelju ujutro otvorena birališta na kojima građani biraju 20. saziv Bundestaga. Nakon 16 kancelarskih godina Angela Merkel povlači se s njemačke političke scene.

Izlazne ankete u specijalnoj emisiji N1 komentarisale su bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Kosor je komentarisala najlošiji rezultat u historiji CDU-a.

“Vjerovatno su zbog toga donijeli nabrzinu odluku da on prvi ponudi saradnju, koaliciju, da Armin Laschet jasno kaže da on želi biti kancelar, no to ne mora imati utjecaja. Stranački život ima svoje zakonitosti. Merkel prvi put stoji negdje u drugom redu i njen izraz lica i govor tijela kazuju da nije zadovoljna, što znači da će biti dosta turbulencija unutar stranke”, kazala je Kosor.

“Kako pomiriti Zelene i liberale? Na početku kampanje, Zeleni su jako poskočili pa se govorilo da bi Annalena Baerbock mogla biti premijerka. Tada su sve ostale stranke počele jačati i graditi svoj zeleni program i dio koji se odnosi na jačanje programa za klimatske promjene. Fokusirajući se na taj dio, mislim da bi se mogli olakšati pregovori, ko god bude pregovarao sa zelenima i liberalima”, mišljenja je Pusić.

Kosor je dodala da su mnogi analitičari govorili da, kada bi Olaf Scholz naslijedio dugogodišnju kancelarku, mogao postati “muška Angela Merkel”.

N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.