HomeNOVOSTIKosor: Vučić i Milanović nemaju razloga pričati o BiH, a Dodika niko...

Kosor: Vučić i Milanović nemaju razloga pričati o BiH, a Dodika niko ne shvata ozbiljno

Bivša premijerka Republike Hrvatske Jadranka Kosor danas je govorila o brojnim temama koje se tiču regiona Zapadnog Balkana i Europske unije.

Komentarisala je izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nakon sastanka u Beogradu sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom o tome da će Srbija ostati vojno neutralna zemlja. Riječ je o zemlji koja se konstantno naoružava što Vučić opravdava time da to radi u slučaju odbrane. Postavlja se pitanje od koga.

Kosor kaže da je vrijeme pokazalo da nije pametno komentarisati sve ono što dnevno izgovori Vučić.

Mnoge njegove izjave je pregazilo vrijeme. On ima svoj način i stil. Mnogo toga nema nikakvog uporišta u stvarnosti. Njegovim kojekakvim izjavama se ne treba opterećivati i ne davati im previše važnosti – navela je Kosor.

U svom komentarisanju za Hayat je rekla da nijednom političaru nikada ne treba zaboraviti ako su imali ratnu prošlost, a Vučić je imao.

Nedavno su Vučić i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavili da imaju 90 posto usaglašen stav o Bosni i Hercegovini.

Ne vidim razloga da predstavnici Srbije i Hrvatske razgovaraju o trećoj državi, Bosni i Hercegovini – dodala je Kosor.
Prilikom posjete zapadnom Balkanu šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen nije se dotakla priče o otcjepljenju koju promoviše Milorad Dodik.Ignorisanje Dodikovih prijetnji znači jednim dijelom da ga EU ne shvata ozbiljno, smatra Kosor.

Dijelom i što je EU potpuno nezainteresirana unatoč svim tim lijepim riječima izrečenim u Sloveniji. Radi se o jednom itekako ozbiljnom pitanju koje se tišti građane BiH, bez obzira kojem narodu pripadaju, ako državnik na najvišoj razini, član Predsjedništva BiH, prijeti otcjepljenjem jednog dijela te države. Potpuno je nezamislivo da šefica Evropske komisije koja posjećuju tu državu na zapadnom Balkanu, a predstalja pri tome cijelu EU, ni da takne to pitanje kao što se to nije dogodilo ni u Sloveniji kada se kao raspravljalo o proširenju – kazala je Kosor.

Smatra da ako se ne dotiču suštinski problemi s kandidatima za EU, neće biti napretka.

Nema iskrenog dijaloga, nema diranja u bolna mjesta, a to pokazuje da EU nije zainteresirana za proširenje. Čini mi se ni da zemlje Zapadnog Balkana ne pokazuju stvarni interes da se stvari popravljaju za istinsku vladavinu prava, za istinsku borbu protiv korupcije, za prava čovjeka, istinsku jednakost – navela je Kosor.

Napomenula je da na skupu u Sloveniji država koja je napravila sve što se od nje tražilo, Sjeverna Makedonija, nije dobila nikakvu nadu da dobije datum otvaranja pregovora, što ne budi nadu ostalim zemljama Zapadnog Balkana, prenosi Raport.

Face

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments