Kuda seže crvena linija: Ne stišavaju se reakcije na izjavu Milorada Dodika

Ne stišavaju se reakcije na izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da će u Republici Srpskoj biti pokrenut proces čija je suština vraćanje dejtonskih nadležnost, te da će biti povučene odluke o formiranju Oružanih snaga, indirektnim porezima i VSTV-u BiH. Neki traže rekaciju Ustavnog suda, neki međunaarodne zajednice, a neki pak poručuju kako je ovo testiranje do kuda seže crvena linija…

“Saglasnost koju je Narodna skupština dala za formiranje Oružnih snaga, VSTVa- i vezano za indirektne poreze, biće povučene“, najavio je to Milorad Dodik i proizveo niz reakcija i komentara, za sada domaćih dužnosika. Njegov kolega iz Predsjedništva mu poručuje:

“To što sve gospodin Dodik priča nema osnova niti u Ustavu niti u zakonima Bosne i Hercegovine. On može da priča što god da hoće, ovo je slobodna zemlja. Sem da negira genocid, za to se krivično odgovara“, izjavio je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Bakir Izetbegović izražava pak nadu da neće doći do vojnih konflikta, do situacije u kojoj se BiH, kako kaže, mora braniti.

“Ovaj put je zadao 2030. godinu kao plan za cijepanje Bosne i Hercegovine, faktički za završetak onoga što su krenuli Krajišnik i Karadžić. Mi treba da povlačimo naše poteze“, istakao je Bakir Izetbegović, SDA.

Predstavnici oporbenih stranka iz RS su suglasni: ovo je još samo jedan pucanj u prazno.

“To je jedna vrsta Gadafijevskog pokušaja zbog kojeg ćemo trpiti samo mi, inicijativa će propasti, konsenkvence će da ima društvo. Ljudi, narod, Republika Srpska”, kazao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

No Dodikove najave ozibljno je čini se shvatio Aljoša Čampara, federalni ministar i član NIP-a, te je uputio poziv Ustavnom sudu BiH:

“Iskoristio sam zakonsku mogućnost Izbornog zakona da Ustavni sud može razgovarati o ovim pitanjima. Krajnje je vrijeme da se ovaj čovjek zaustavi, jer njegovo ponašanje vodi Bosnu i Hercegovinu u konflikt. On narušava i međunarodni ugovor i Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH“.

Na odgovor nije trebao dugo čekati.

“Ovakvom izjavom Čampara je samo potvrdio tačnost našeg stava da je ovakav Ustavni sud sa troje stranih sudija, koji ovako konstantno djeluju sa bošnjačkim sudijama, protiv hrvatskog i sprskog konstitutivnog naroda“, rekao je Radovan Kovačević, glasnogovornik SNSD-a.

A narod osobito onaj u RS nije spreman za nove avanture pojedinaca. Ovdje se testira i crvena linija, ali pokušava isporovocirati međunarodna zajednica, stava je analitičarka Tanja Topić:

“Da se vidi kako će oni reagovati na tu novu vrstu prijetnji koje dolaze iz Republike Srpske. Mislim da bi ova odluka, ukoliko se donose, nanijeti najviše štete entitetu Republika Srpska i najviše štete samim građanima koji žive ovdje, jer mislim da je ono što bi moglo uslijediti, a to su sankcije i izolacija, nešto što je malo ko od građana ovog entiteta spreman u ime sulude politike jednog čovjeke ili nekolicine njih snosi“.

Tražili smo i reakciju Ureda visokog predstavnika u BiH. No, u ovoj instituciji za sada samo zid šutnje.

Video pogledajte ovdje

N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.