HomeNOVOSTILAJČAK UOČI SASTANKA U BRUXELLESU: "Europska unija radi na dva kolosijeka da...

LAJČAK UOČI SASTANKA U BRUXELLESU: “Europska unija radi na dva kolosijeka da ubrza dijalog Srbije i Kosova”

Lajčak je naveo da je Kosovo “odavno zakasnilo” s uspostavljanjem ZSO i očekuje se da s tim odmah krene, dok Srbija treba omogućiti povratak kosovskih Srba u prištinske institucije.

Europska unija trenutno radi na dva kolosijeka kako bi proces pregovora Beograda i Prištine krenuo naprijed, a prioritet je da se obje strane suglase o prijedlogu EU za normalizaciju odnosa, izjavio je u intervjuu posebni predstavnik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak uoči skorog sastanka dviju strana u Bruxellesu.

Europska služba za vanjske poslove (EEAS) objavila je u petak da su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti potvrdili da će se 27. februara u Bruxellesu sastati s šefom eurodiplomacije Josepom Borrellom i posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Paralelno nastavljamo raditi na osiguravanju pune implementacije svih elemenata svih sporazuma koji su dogovoreni i koji ostaju vrijediti, rekao je Lajčak u intervjuu za beogradsku “Politiku” od ponedjeljka.

On je konstatirao da je veliki deo Briselskog sporazuma (pod pokroviteljstvom EU-a iz 2013.) bio proveden, uz iznimku obveze formiranja Zajednice spskih općina, koju je preuzela Priština.

Briselski sporazum je ratificirao parlament Kosova i to je postalo međunarodna obaveza, naveo je Lajčak.

Dodao je i da “obje strane imaju popis neizmirenih obaveza” iz paketa 2013.

Lajčak je naveo da je Kosovo “odavno zakasnilo” s uspostavljanjem ZSO i očekuje se da s tim odmah krene, dok Srbija treba omogućiti povratak kosovskih Srba u prištinske institucije.

“Prijedlog sporazuma EU-a je razrađen s jednostavnim ciljem – da se pozabavi ključnim uzrocima kriza koje se ponavljaju, postavi proces normalizacije na održive temelje koji su okrenuti budućnosti, i da dovede do stvarnog i nepovratnog napretka i poštuje crvene linije obiju strana”, rekao je Lajčak.

Borrell i Lajčak održat će 27. februara u Bruxellesu prvo odvojene razgovore s dvojicom čelnika, a zatim i zajednički sastanak

Oba lidera su potvrdila učešće”, objavio je EEAS na svom Twitter nalogu.

Tema sastanka, kako navodi Hina. bit će Prijedlog EU-a o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji su dvjema stranama u drugoj polovici januara predstavili američko-europski diplomati. Sporazum predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu (Zajednica srpskih općina ZSO).

Vučić je diplomatima SAD-a i EU-a rekao da je Srbija “spremna prihvatiti koncept europskog plana” i “raditi na primjeni predloženog sporazuma” o dijalogu za normalizaciju odnosa s Kosovom.

Kosovski premijer Albin Kurti poručio je da Kosovo “prihvaća prijedlog EU-a za normalizaciju odnosa” i smatra ga dobrom osnovom za daljnje razgovore i solidnom platformom za napredovanje.

U međuvremenu je, nakon ranijih najava sastanka na visokoj razini u EU, Vučić poručio kako, bez konkretnog razloga, u Bruxelles može putovati “samo kao turist”, naglasivši obvezu Prištine o formiranju ZSO, što podržavaju i EU i SAD.

sB

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments