HomeUncategorized„LAVROVU TO DJELUJE RAZUMNO, RUSIJA MOŽE DA STOJI IZA TOGA…“: Dodik otkrio...

„LAVROVU TO DJELUJE RAZUMNO, RUSIJA MOŽE DA STOJI IZA TOGA…“: Dodik otkrio detalje razgovora u Beogradu s ruskim ministrom vanjskih poslova…

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je nakon radne večere u Beogradu da je sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom imao sveobuhvatne razgovore, kao i da je najvažnija tema bila situacija u BiH.

“Govorili smo o političkoj situaciji, ne samo u BiH nego i u Republici Srpskoj. Izazovima koji su očigledni u zastoju funkcionisanja svega što u posljednje vrijeme dramatizuju određene situacije u BiH. Razgovarali smo o Schmidtu, jasan je stav Rusije da ne prihvata ovakav dolazak čovjeka koji se predstavlja visokim predstavnikom i da bez odluke Savjeta bezbjednosti on nema legitimitet. Rusi su ranije predlagali da se on imenuje na nekoliko godina i da rezolucijom se jasno utvrdi da nema bonska ovlašćenja i oni će ponovo pokušati na tome planu da rade”, kaže Dodik.

“Kasnije smo u razgovoru i sa predsjednikom Srbije prošli kroz izazovne situacije na zapadnom Balkanu, pogotovo pitanje Kosova i onoga što je na Kosovu važno, a to je ugrožavanje bezbjednosti Srba, ignorisanje od strane Šiptara te situacije. Pogotovo činjenice da je Rama govorio o tome da je njihov cilj ujedinjenje Kosova i Albanije, a što niko od velikih igrača u svijetu nije osporio što može zaključiti da imaju neku dogovorenu platformu oko toga”, kaže Dodik i poručuje:

“Prijateljstvo Rusije i podrška u realizaciji Dejtonskog sporazuma je apsolutno jasna. Ja sam Lavrova upoznao sa namjerama da čuvamo naše dejtonske pozicije i da smo spremni da odbacimo sva ranije nametnuta rješenja. Njemu to djeluje razumno imajući u vidu da se radi o ustavnim i dejtonskim pravima i da Rusija to može da razumije i može da stoji iza toga”, kaže Dodik.

“Lavrov je čovjek koji dobro poznaje detalje. On je bio onaj koji je kreirao sam Dejtonski sporazum. Za vrijeme građanskog rata, on je bio ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama, on dosta tih detalja zna i razumije. Objasnio sam mu da dolazak čovjeka iz Albanije koji je već pro-muslimanski orjentisan govori o tome da njihove namjere jesu da putem neustavnih odluka navodnog Ustavnog suda stvari problematizuju kao što je ova priča o šumama, zemljištu, vodama, samom imenu Republike Srpske”, kaže Dodik.

Dodik je poručio da će danas u okviru Samita nesvrstanih razgovarati sa svim ljudima i da će pokušati sa pozicije predstavnika srpskog naroda da ih upozna sa situacijom u BiH i napomenuo da neće iznositi stavove Predsjedništva BiH.

“Ja tu nisam u ime BiH. Ja sam tu kao srpski član Predsjedništva. Pozvani smo sva trojica, ali oni nisu htjeli da dođu”, rekao je Dodik.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments