HomeNOVOSTIBIHLEGENDA "BOSNE" SVETISLAV PEŠIĆ OGORČEN: "Nije pošteno da Srbija prisvaja medalje Jugoslavije,...

LEGENDA “BOSNE” SVETISLAV PEŠIĆ OGORČEN: “Nije pošteno da Srbija prisvaja medalje Jugoslavije, zajedno smo ih osvajali”

Kako je istaknuo, za ranije zlatne medalje, podjednake zasluge imaju i ostale zemlje. Ipak, apostrofirao je je utjecaj srbijanskih trenera u tom periodu bio najveći.

Novi selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić u intervju za mozzratsport.com izjavio je da Srbija nema pravo da prisvaja uspjehe nekadašnjih selekcija SFR Jugoslavije.

Kako je istaknuo, za ranije zlatne medalje, podjednake zasluge imaju i ostale zemlje. Ipak, apostrofirao je je utjecaj srbijanskih trenera u tom periodu bio najveći.

“Sigurno da nije pošteno da Srbija prisvaja medalje Jugoslavije. Zajedno smo ih osvajali”, aludirao je na nekada veliku Jugoslaviju, ali i napomenuo jednu stvar.

“Ranko Žeravica je bio trener kada smo osvojili prvu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu i jedina olimpijska zlatna medalja je pod njegovim vodstvom. A trener je sa prostora Srbije. To moramo da priznamo, bez ikakvog umanjivanja vrijednosti trenera u Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji ili Crnoj Gori, ipak su autori jugoslovenske metodike trenera i selekcije, jedinstvene u svijetu, bili profesor Aca Nikolić i Ranko. I svi ostali koji su dolazili, vrhunski treneri poput Mirka Novosela, Skansija su proizvod toga… Boša je odavde izašao, ja sam odavde izašao. Trener koji je imao najveći utjecaj na mene bio je Ranko Žeravica”, dodao je.

Srbijanski stručnjak koji je kao igrač osam sezona nosio dres KK Bosna (1971-1979) i koji je sjedio na klupi sarajevskog kluba od 1982. do 1987. godine, u prošlosti je trenirao selekciju Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) od 2000. do 2002. godine.

Pešić je u svojoj bogatkoj karijeri s pomenutom reprezentacijom Jugoslavije osvojio i evropsku titulu 2001. godine u Turskoj kao i titulu prvaka svijeta naredne godine u Indianapolisu. Također, bio je i prvak Evrope s Njemačkom (1993).

Osim zapažene karijere na selektorskim pozicijama, vodio je košarkaške velikane poput Bayerna, Barcelone, Albe Berlin, Lottomatica Rome, Kolna, Crvene zvezde…

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments