Lideri Zapadnog Balkana na neformalnoj večeri kod Borrella

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Josep Borrell priredio je u utorak u New Yorku, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, neformalnu večeru sa liderima Zapadnog Balkana.

Ovo je bio drugi sastanak čiji je domaćin bio Borrel, nakon neformalne večere u maju u Briselu.

Prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Kosova Vjosa Osmani, premijer Albanije Edi Rama te ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković.

“Visoki predstavnik i lideri Zapadnog Balkana imali su otvorenu razmjenu o situaciji u regionu i odnosima EU-Zapadni Balkan, također u svjetlu predstojećeg samita EU-Zapadni Balkan koji će se održati sljedećeg mjeseca. To je pružilo priliku za diskusiju o očekivanjima u pogledu pristupanja EU,” navodi se u saopćenju Evropske službe za vanjske poslove (EEAS).

Također se navodi da je Borrell podvukao potrebu “snažne predanosti i partnera sa Zapadnog Balkana i Evropske unije i njenih država članica u prevladavanju trenutne dinamike i pomicanju procesa naprijed.”

N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.