Merkel u Tirani potvrdila interes Njemačke za zapadni Balkan

Njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je u utorak na sastancima u Tirani interes Njemačke za zemlje zapadnog Balkana.

“Bez obzira na to kakav bude rezultat njemačkih izbora, tko god postane novi njemački kancelar zadržat će interes za regiju”, rekla je Merkel na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s albanskim premijerom Edijem Ramom.

Članstvo u EU
Merkel je posjetom Tirani završila dvodnevnu turneju po zapadnom Balkanu koju je jučer počela u Beogradu.

U albanskom glavnom gradu Merkel se prvo sastala s Ramom, a zatim i s premijerima drugih zemalja zapadnog Balkana, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova. Sve te zemlje streme članstvu u Europskoj uniji, premda su, iz različitih razloga, u različitim fazama pristupnog procesa.

Istodobno neke stare članice EU-a pokazuju zamor glede proširenja Bloka. Merkel je izrazila svoju kritiku tog stava. “Ako zemlje ispune uvjete za članstvo, ili za početak pristupnog procesa, onda EU mora održati svoje obećanje”, rekla je Merkel. Nije prihvatljivo da pojedine članice “smišljaju nove uvjete jer se zbog unutarnjopolitičkih razloga ne žele baviti potencijalnim novim članicama”, dodala je njemačka kancelarka.

Evropska politika
Premijeri zemalja zapadnog Balkana pohvalili su politiku Merkel tijekom njezina kancelarskog mandata koji bi trebao završiti nakon izbora za Bundestag 26. rujna na kojima ona nije kandidat za kancelara.

“Nitko nije napravio više za regiju od nje, nitko ne poznaje regiju bolje od nje”, rekao je Rama.

Merkel se u ponedjeljak u Beogradu sastala s predstavnicima civilnog društva u regiji, a njezin je dvodnevni posjet zapadnom Balkanu bio fokusiran na pitanja regionalne suradnje. Ona je u Beogradu rekla da je uvjerena kako je zapadni Balkan vrlo važan za europsku politiku.

n1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.