Samo Provjereno

Internet portal

MILAN DUNOVIĆ LJUT I RAZOČARAN: “Trojka će prihvatiti sve što Čović stavi na sto!” (VIDEO)

3 min read

“Moj zaključak na osnovu onoga što se desilo je: da je Trojka prihvatila da ne postoji presuda ‘Komšić’, da je NATO put BiH stvar političkog koncenzusa i legitimno predstavljanje. Tako da nemam nikakvu dilemu šta će se dešavati u budućnosti, ni po pitanju Izbornog zakona, ni po pitanju smjene članova CIK-a”, rekao je za Hayat Dunović.

“Prilikom glasanja, kao član komisije za imenovanje Vijeća ministara, glasao sam protiv imenovanja mandatarke Krišto”, rekao je za televiziju Hayat Milan Dunović, odlazeći potpredsjednik Federacije i novoizabrani zastupnik Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini BiH.

On pojašnjava da je specifičnost rada te komisije, što je propisano poslovnikom, jeste da svaki put kad glasate “Protiv” morate to objasniti u pisanoj formi, a ako glasate “Za”, onda obrazloženja nema.

“Obrazložio sam kod Krišto nešto što je i jučer bio primjenjivo, nažalost. To obrazloženje bilo je na osnovu njenog odgovora na moje postavljeno pitanje, koje je glasilo: “Da li će poštivati Član 84 Zakona o odbrani BiH?”. Tim članom je navedeno da će Vijeće ministara, Parlamentarna skupština, Predsjedništvo i sve institucije uključene u sistem odbrane raditi sve u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlaštenjima na ulasku BiH u NATO. Mislim da je to jako važan član jer je njime eksplicitno navedeno da je put BiH u NATO zakonska obaveza. Međutim, gospođa Krišto je i u svom ekspozeu navela, parafraziram, da je NATO put BiH stvar političkog konsenzusa. Ja ne mogu glasati za mandatarku i za Vijeće ministara gdje su zakonske odredbe iz obaveze prešle u stvar političkog konsenzusa. Zakone tumačiti na tako visokim pozicijama, na način da uzmete što vam se sviđa, a sutra kažete da vam se ne sviđa, za mene to ne može biti kredibilno Vijeće ministara i kredibilan mandatar”, rekao je Dunović.

Kada je riječ o kandidatima za Vijeće ministara, Dunović kaže da mu je eliminatorno bilo nepostojanje volje da se Zakon o odbrani tumači onako kako je napisano, da BiH bude neupitno na NATO putu.

“Kada govorimo o kadrovima i kompetencijama, moglo bi se svašta reći na tu temu. Osvrnut ću se na resor kojim upravlja DF, odnosno ministar i general Podžić. Nakon generala, imat ćemo nastavnika matematike. Mislim da to dovoljno govori o kompetencijama i o onome što takvi kadrovi mogu ponuditi građanima BiH”, pojasnio je.

On misli da su, kada je riječ o trojci, oni predlagali sami sebe. Ne očekuje da će oni jačati put ka NATO-u, a kaže da su pojedini kandidati kazali da su euroatlantske integracije prioritet, ali više Euro, nego Atlantske.

“Ja mislim da su prioriteti potpuno obrnuti. Trebamo imati Vijeće ministara koje će najprije obezbijediti sigurnost građanima, a to se može uraditi isključivo kroz članstvo u NATO savezu. Evropska unija je u ovom momentu je dalja od BiH nego što je ikad bila, bez obzira na kandidatski status, koji može trajati i 20 godina. Princip demokratije u BiH je udaljen od evropskih vrijednosti puno više nego što je to bilo 2. oktobra, kad je visoki predstavnik nametnuo izmjene Izbornog zakona”, rekao je.

Dotakao se i najava Dragana Čovića o novim izmjenama Izbornog zakona. Kaže da je za očekivati da će se desiti upravo ono što Čović stavi na sto, a Trojka prihvati.

“Trojka nema problem prihvatanja. Ja govorim na osnovu onoga što su potpisali. U medijima su se hvalili da su brzi, hrabri i da imaju programsku koaliciju. Programska koalicija postoji, i po njoj, a na osnovu ekspozea gospođe Krišto, NATO put je stvar političkog konsenzusa, Izborni zakon mora biti usaglašen sa legitimnim predstavljanjem naroda, Izborni zakon mora biti promijenjen. Citiram Krišto: “U skladu sa odlukom (jednina) Ustavnog suda BiH”. Pitao sam Krišto šta je sa presudom ‘Komšić’, a odgovor nisam dobio. Nije problem što Krišto ne odgovara, već što Trojka nakon toga glasa za nju. Moj zaključak na osnovu onoga što se desilo je: da je Trojka prihvatila da ne postoji presuda ‘Komšić’, da je NATO put BiH stvar političkog koncenzusa i legitimno predstavljanje. Tako da nemam nikakvu dilemu šta će se dešavati u budućnosti, ni po pitanju Izbornog zakona, ni po pitanju smjene članova CIK-a”, rekao je za Hayat Dunović.

SB

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com