Milan Tegeltija: Odakle Turković pravo da se miješa u pravosuđe druge države

Savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za pravna pitanja Milan Tegeltija rekao je Srni da upozorenje građanima BiH da ne putuju u Srbiju koje je poslala ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković predstavlja “novu uzurpaciju i ponašanje suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu” i istakao je da Predsjedništvo BiH “nije utvrdilo da postoji ikakav problem u odnosima dvije zemlje”.

“Odakle ministru inostranih poslova, kao dijelu izvršne vlasti u BiH, pravo da se miješa u pravosudne postupke druge države, da ih procjenjuje, bez da je za to dobila zahtjev nadležnih pravosudnih organa u BiH, a putem Ministarstva pravde i uz odluku Predsjedništva BiH kao kolektivnog organa nadležnog za vođenje spoljne politike”, pita Tegeltija.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u saopštenju preporučilo državljanima BiH koji su na bilo koji način bili uključeni u odbranu BiH od 1992. do kraja 1995. godine da ne putuju u Srbiju.

“Nažalost, upozorenje se izdaje zbog okolnosti u kojima institucije Republike Srbije ne pokazuju volju za aktivnom međunarodnom saradnjom i razmjenom informacija u ovoj oblasti a na bazi ranije potpisanih protokola i međunarodnog prava”, stoji između ostalog u saopćenju MVP BiH.

N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.