Milanović o Hrvatima: Najmirniji, najpomirljiviji i najracionalniji u regiji

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je okupljenim Hrvatima u Centru sv. Nikole Tavelića u New Yorku da je Hrvatsko “jako sigurna zemlja” i da nikada nije bila stabilnija te da je odgovornost Hrvatske da njeno susjedstvo također ostane sigurno.

Milanović je stigao u nedjelju u New York, gdje će sudjelovati na 76. Općoj skupštini UN-a, a najavio je i nekoliko bilateralnih susreta, među kojima i sastanak s turskim predsjednikom.

Prvoga dana svog boravka u SAD-u sastao se s predstavnicima hrvatske zajednice u Centru sv. Nikole Tavelića u sklopu Župe sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela, poručivši da ga više od tema zastupljenih na Općoj skupštini UN-a zanimaju događanja u Hrvatskoj i njenom susjedstvu.

Milanović nezadovoljan razvojem situacije u regiji

“Ne mogu puno učiniti, ali kao predsjednik, moj glas se u regiji čuje, analizira se, kritizira, ali ja ću nastaviti“, rekao je Milanović, navodi se u priopćenju ureda predsjednika.

Hrvatski je predsjednik kazao da je nezadovoljan razvojem situacije u regiji, ocijenivši da je Hrvatska najracionalniji akter.

“Srećom nije ’90., nema opasnosti od izbijanja ozbiljnog sukoba. Međutim, mi moramo gledati što se događa u našem neposrednom okruženju, a tamo se ljudi ponašaju kao da rata nije bilo i kao da nisu naučili lekciju onoga što se događalo devedesetih godina”, poručio je Milanović.

“I u svemu tomu najmirniji, najpomirljiviji, najracionalniji smo mi, Hrvatska i ova Vlada, i ja kao predsjednik, moja prethodnica. Na nama je odgovornost da taj prostor ostaje miran, siguran, da se u Hrvatskoj uredno i sigurno živi. Hrvatska je jako sigurna zemlja“, dodao je.

Nikad stabilnija Hrvatska

Hrvatska, usprkos nesuglasicama na dnevnoj razini, “nikada nije bila stabilnija”, ocijenio je Milanović.

Osvrnuo se i na mogućnosti korištenja europskih fondova za razvoj Hrvatske, istaknuvši da je važno povući “svaki mogući euro” te da “u protivnom Europska unija za nas nema nekog dubljeg smisla”.

Članstvom u EU-u Hrvatska je dala “dobar dio svoga legitimiteta i suvereniteta”, a samo članstvo, iako je dobro za Hrvatsku, “nije bez negativnih posljedica”.

“Moramo kao mala nacija iz toga izvući maksimum za sebe, biti sebični i boriti se za svoje interese“, poručio je Zoran Milanović.

“Vrijeme je da počnemo živjeti normalno”

Hrvatski predsjednik također je ponovio svoj stav o COVID-19 i potrebi ukidanja restriktivnih mjera.

“Vrijeme je da se počne živjeti normalno. Ako netko ne želi biti cijepljen, mene ne ugrožava, polazim od sebe, to bi trebalo shvatiti i početi živjeti normalno jer ovaj virus nećemo moći iskorijeniti“, kazao je.

Svoj govor okupljenima završio je riječima: “Živjela naša domovina koja je i vaša domovina! Ja vam neću reći da su vam vrata uvijek otvorena jer to je vaša kuća kao što je i moja kuća”, navodi se u priopćenju ureda predsjednika.

N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.