HomeNOVOSTIBIHMilorad Dodik odgovorio na “prijetnje” Bakira Izetbegovića

Milorad Dodik odgovorio na “prijetnje” Bakira Izetbegovića

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da državno predsjedništvo ne može “dići” vojsku protiv entiteta Republika Srpska “osim ilegalno”, kao i da “policija ne smije da prelazi entitetsku liniju”.

Dodik je rekao da “takve prijetnje lider SDA Bakir Izetbegović, ionako ne upućuje Srbima, već strancima, ne bi li svijet zaplašio ratom”.

“Postoje časni planovi Srba, postoje i racionalni ljudi. Hoćemo svoja prava, nikakva prijetnja nas u tome neće omesti”, rekao je Dodik u intervjuu za “Politiku”.

Na konstantaciju da se nerijetko poteže argument o prijetnjama miru, Dodik je rekao da je cilj toga stvaranje psihoze koja se želi isfabrikovati i krivica pripisati RS.

“Oni se rukovode mišlju da, ako ne uspiju da naprave psihozu, proći će ovo što radi Republika Srpska. A ako uspiju da je naprave, spriječit će naše namjere i zadržat će ono što je oteto, umjesto da afirmišu moj pristup kao jedini normalan. Tvrde da razbijam Bosnu, a nisam jedini koji zna da samo na osnovu dejtonskih papira ova zemlja može da opstane”, rekao je Milorad Dodik.

On je zaključio kako Oružane snage BiH nisu jedinstvene, nisu napravile koheziju, donijele manje izdatke, niti su ljudi zavoljeli tu vojsku.

“Ali, zato se pokazuje da je resor odbrane zgodno mjesto za zloupotrebe, kao kada je vojni ministar otkazao vojnu vježbu sa Srbijom”, rekao je Dodik.

On je naveo da su u entitetu znali će nekadašnji visoki predstanvik Peddy Ashdown otići i da će opasti snaga i interes SAD-a.

“E sada je vrijeme da razgovaramo. Da li želite Bosnu? Nama ona nije problem, ne sporimo njen integritet, međunarodni subjektivitet”, rekao je Dodik.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments