MILORAD DODIK PALI VATRU: “Ako ne bude povratka na izvorni Dejton, za šest mjeseci proglasit ćemo nezavisnost RS-a”

Napomenuo je da Ustavni sud treba da donosi odluke u skladu sa Ustavom, a ne u skladu sa praksom.

Srbima nema života na ovim prostorima ako ne budu imali nezavisnu državu, a sve što se dešava, između ostalog, i odluke Ustavnog suda BiH pokazuju da je to neophodno, izjavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ako Ustavni sud kaže da je praksa koju je on sam stvorio osnova za donošenje rješenja, mi nemamo ovdje šta da tražimo. Oni mogu da naprave kakvu hoće praksu i to je sve podvala Srbima od EU i Amerike kako treba da poštujemo Ustavni sud i BiH – rekao je Dodik novinarima u Kozarskoj Dubici.

Dodik je istakao da je na sceni pokušaj otimanja svega što je u nadležnosti Republike Srpske, ali je ukazao da to traje godinama.

Dodik je naveo da u prvoj fazi Republika Srpska treba da odbaci sve što je nametnuto od visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, uz napomenuo da nigdje na svijetu ne postoji ustavni sud koji se bavi problematikom vlasništva i nadležnostima.

– Republika Srpska će u prvoj fazi povući i poništiti sve, povućićemo našu saglasnost sa ranije datih sporazuma kao što je sporazum o vojsci i indirektnim porezima. U roku od tri, četiri ili pet mjeseci, to je moj prijedlog i nadam se da će biti podržan, treba da formiramo našu vojsku i izađemo iz koncepta koji se zove Oružane snage, zabranimo Sudu i Tužilaštvu da djeluje na prostoru Republike Srpske i pravosuđe stavimo u ingerenciju parlamenta RS-a – rekao je Dodik.

On je dodao da je to ono što treba da se uradi, jer svi napori koji se čine nemaju smisla, te podsjetio na pokušaje da se više od 20 godina srpska strana izbori za poštivanje pravne države i Ustava BiH.

Dodik je ponovio da Ustavni sud, kao ni Parlamentarna skupština BiH nemaju nikakve nadležnosti nad šumama i da to nigdje ne piše u Dejtonskom sporazumu.

Napomenuo je da Ustavni sud treba da donosi odluke u skladu sa Ustavom, a ne u skladu sa praksom.

U izjavi novinarima Dodik je zahvalio opoziciji što je podržala da se održi vanredna sjednica parlamenta Republike Srpske.

– Pokušaćemo da dođemo do usaglašenih stavova. Moji stavovi će biti radikalni. Tražiću da se odbiju sve odluke koje je nametnuo visoki predstavnik, da se vratimo na izvorni Dejton i, ako to ne bude tako, u narednih šest mjeseci vratimo u Skupštinu i proglasimo nezavisnost – zaključio je Dodik.

“Nema potrebe da i Džaferović i Komšić idu u Sjevernu Makedoniju, oba predstavljaju muslimane”
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nema potrebe da oba člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović idu u posjetu Sjevernoj Makedoniji jer i jedan i drugi predstavljaju samo muslimane u BiH.

– Koliko ja znam nema nikakve odluke Predsjedništva BiH da se ide u tu posjetu. Ako se ide u neke posjete, to treba da odlučuje Predsjedništvo, a ja nisam odlučivao o tome – rekao je Dodik povodom najavljene posjete dvojice članova Predsjedništva Sjevernoj Makedoniji.

Dodik je istakao da članovi Predsjedništva imaju pravo da posjećuju druge države, te podsjetio da je i on prije dva dana bio u Budimpešti.

– To je u skladu sa pravom koje imam i oni imaju pravo da idu, ali nisu morali obojica jer obojica predstavljaju samo muslimane u BiH – rekao je Dodik i dodao kako je mogao samo jedan da ide, piše Srna.

SB

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.