HomeNOVOSTIBIHMILORAD DODIK: „U Srebrenici je bio genocid, čitav narod ispašta zbog Ratka...

MILORAD DODIK: „U Srebrenici je bio genocid, čitav narod ispašta zbog Ratka Mladića…“ (VIDEO)

Kucamo na vrata zaboravljenih asova.

Iako veliča osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i oštro negira genocid u Srebrenici, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik 2007. godine, u vrijeme dok je obavljao funkciju predsjednika Vlade Republike Srpske, o događajima iz 1995. i presudi Haškog tribunala govorio je sasvim drugačijim tonom.

Naime, on je te godine u intervjuu za Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem potvrdio je da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid.

„Dakle, ja znam savršeno dobro šta je bilo. Bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Haagu, i to je nesporna pravna činjenica. Ono što je trebalo da uradim je da akcijom koju smo poveli pokušam da vraćam povjerenje, koje se ne može riješiti u jednoj godini ili u pet godina, ali može se riješiti dugoročno“, govorio je Milorad Dodik.

Nije štedio riječi ni kada je u pitanju čovjek koga sada naziva herojem.

„Čitav jedan narod ispašta i u Republici Srpskoj i u Srbiji zato što se neki tamo Mladić ili Karadžić odlučio da neće da se preda i da neće da ode na sud. I onda on kaže ja volim srpski narod. Đavola on voli“, govorio je tada Milorad Dodik.

U godinama koje su nakon intervjua uslijedile Dodikova retorika postaje sve više desničarska i više nego zapaljiva. Tako je 2017. godine, kad je Mladiću izrečena presuda, rekao kako je Mladić zapravo spriječio genocid nad Srbima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

„General Ratko Mladić ostaje heroj srpskog naroda, a presudom Haškog tribunala mit o njemu kao heroju je samo ojačan. Presuda je šamar srpskom narodu“, rekao je Dodik tada.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments