HomeNOVOSTIMinistar odbrane RH tvrdi da je Milanović htio slati vojsku u BiH:...

Ministar odbrane RH tvrdi da je Milanović htio slati vojsku u BiH: “To je laž”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i ministar odbrane Mario Banožić u otvorenom su ratu zbog umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne, brigadira Elvisa Burčula. Optužbe pljušte sa svih strana, a ministar Banožić iznio je i jednu koja je izazvala reakcije – da su bez njegovog odobrenja namjeravali poslati vojsku RH preko granice u Bosnu i Hercegovinu.

Banožić je za Jutarnji list prepričao svoj razgovor s Hranjom. “Rekao sam mu: Sad je dosta. Odobravali ste za predsjednikova putovanja razna materijalna sredstva, od helikoptera do brodova, bez mojeg odobrenja i znanja. Čak ste bez mog znanja i odobrenja namjeravali poslati vojsku preko granice u Bosnu i Hercegovinu pa smo skandal izbjegli u posljednji trenutak. Tražim od vas da podnesete ostavku ako se ne možete oduprijeti pritiscima predsjednika da ne poštujete zakon. Odgovorio mi je da će to učiniti i podnijeti ostavku”, kazao je Banožić za Jutarnji list.

Robert Hranj kasnije je demantirao da je dao ili ponudio ostavku, ali nije demantirao dio izjave oko slanja vojske u Bosnu i Hercegovinu.

Iz Ureda predsjednika Hrvatske za N1 su odgovorili: “To je laž koju će ministar morati objasniti”.

Odgovor MORH-a s pojašnjenjem ministrove izjave još čekamo.

Neslužbeno, navodno se radi o situaciji iz ožujka ove godine kada se u Bugojnu organizirao posljednji ispraćaj četvorice pripadnika HVO-a i na kojem je sudjelovao i predsjednikov savjetnik za veterane Domovinskog rata, Marijan Mareković.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas je na Krugu 99 izjavio kako očekuje da se razjasne činjenice o ovome.

“Volio bih da imam više informacija o tome. To je jedna veoma jaka vijest koja je od hrvatskog ministra odbrane, da se razmatrala opcija slanja vojske te države u Bosnu i Hercegovinu!? To je toliko jaka vijest da očekujem da se oko toga razjasne sve činjenice, šta se dogodilo, i do tada ne bih davao nikakve komentare”, kazao je Džaferović.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments