MINISTRICA TURKOVIĆ VRLO DIREKTNO: “Dodikova retrogradna politika šteti i Srbiji koliko i BiH”

Još uvijek vjerujemo da će Srbija shvatiti da i ona sama možda trpi posljedice zbog retrogradne politike koju provodi Milorad Dodik unutar Bosne i Hercegovine, kazala je ministrica Turković.

BiH će biti i ostati nezaobilazan faktor u rješavanju svih regionalnih pitanja. Ne možete koristiti unutrašnje političke opstrukcije i komplicirano unutrašnje uređenje iz Dejtona da bi pokazivali dominaciju nad BiH

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković rekla je kako će bh. uticaj kada su u pitanju razna regionalna pitanja ostati neupitan, iako Srbija i pojedinci nastoje djelovati na štetu BiH.

Ona ističe kako je hapšenje Edina Vranja nastavak jedne prakse koja samo narušava odnose BiH i Srbije, a neprestano iskaču nova pitanja. Ona dodaje kako je potrebno početi poštovati Protokol između dva tužilaštva koji je potpisan 2013. u Briselu, koji daje okvir za razmjenu informacija o istragama i optužnicama.

– Očekujemo da tužilaštva konačno počnu sarađivati i da, ne samo tužilaštvo Srbije, nego i bh. državno tužilaštvo zaštiti svoj integritet. Uhapšen je čovjek kojeg je bh. tužilaštvo oslobodilo krivnje i to za iste optužbe. Dakle, stvari treba vratiti na mjesto gdje pripadaju. Kada se uspostave i prorade mehanizmi međudržavne saradnje i prestane hapšenje ljudi na ovakav način, možemo pričati o diplomatskim pomacima, rekla je Turković.

ŽELIMO VJEROVATI, ALI I BITI POŠTOVANI
Turković je prokomentarisala da, što se tiče odnosa između Srbije i BiH, želi vjerovati riječima predsjednika Vučića, ali da ih zvanična politika još uvijek ne prati.

– Poštovanje suvereniteta i integriteta BiH, želju za iskrenim i dobrim odnosima, za zajedničkim napretkom i boljom saradnjom treba pokazati i kada je riječ o konkretnim potezima. Nije prihvatljivo da se zaobilaze državne institucije, opravdavaju blokade, da se ne poštuju raniji dogovori, da se ignoriraju nadležnosti države, rekla je Turković.

Želimo vjerovati riječima predsjednika Vučića, ali ih zvanična politika još uvijek ne prati

Ona dodaje kako će BiH uvijek biti otvorena za saradnju i dogovore, barem bh. strana, ali da sve to dolazi s cijenom poštovanja, te da nema potrebe za pokušajima dominacije u regionu koji samo vode ka destabilizaciji regiona i usporavanju puta ka EU.
– BiH će biti i ostati nezaobilazan faktor u rješavanju svih regionalnih pitanja. Ne možete koristiti unutrašnje političke opstrukcije i komplicirano unutrašnje uređenje iz Dejtona da bi pokazivali dominaciju nad BiH i pokušavali to koristiti u svom interesu. Sve zemlje u regiji imaju svoje probleme, ali mi, recimo, ne držimo lekcije Zagrebu, Beogradu ili Prištini kako treba rješavati probleme, rekla je Turković.

BIH JE IZGRAĐENA POD STALNIM NAPADIMA
Ministrica vanjskih poslova tvrdi kako nije nikakva novost da BiH nastoje blokadama i opstrukcijama spriječiti u reformskim nastojanjima, te da već decenijama prevladavaju politike koje ne djuluju ni u korist BiH ni njenih građana.

– Mi smo navikli da radimo i gradimo državu u teškim okolnostima, pod stalnim napadima i smutnjama. Nekad je taj napredak brži i lakši, a nekad sporiji i teži. Očito smo sada u ovom drugom periodu, ali preživjeli smo i teže dane i dublje krize. Opasnosti nikada ne treba potcijeniti, ali to je prilika da još snažnije djelujemo u interesu građana i države. Ovo nije utrka na kratke staze, ovo je maraton. Moramo biti ustrajni, strpljivi i nikada ne odustati”, kazala je Turković.

Iskoristila je priliku da prokomentariše kako Dodikova retrogradna politika šteti i Srbiji koliko i BiH, prenosi Anadolija.

– Još uvijek vjerujemo da će Srbija shvatiti da i ona sama možda trpi posljedice zbog retrogradne politike koju provodi Milorad Dodik unutar Bosne i Hercegovine. Nisam sigurna da je to korisno ni za Srbiju, kao što nije korisno ni za građane BiH koji žive u RS-u. Niko u BiH nema problem s narodom ili građanima Srbije niti bilo koje druge države. Imamo problem samo onda kada se BiH ne poštuje ili se radi na njenu štetu”, poručila je Turković.

SB

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.