HomeNOVOSTIBIHMirko Okolić dao saglasnost, ministar Podžić opozvao: Banjalučki Kosmos namjerava uvesti lansere...

Mirko Okolić dao saglasnost, ministar Podžić opozvao: Banjalučki Kosmos namjerava uvesti lansere za ruski raketni sistem NEVA

Raketni sistem PVO S-125M „Neva“ namijenjen je za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru koji lete na malim i srednjim visinama i uništavanje ciljeva na zemlji i vodi koji se mogu radarski osmatrati, navedeno je na sajtu Vojske Srbije. Prije ovog posla ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović bio u posjeti banjalučkoj firmi Kosmos.

Banjalučka firma Kosmos, inače povezana sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije, namjerava uvesti tri lansera raketa za ruski raketni sistem NEVA-S125, saznaje Istraga. Oni su početkom oktobra ove godine dostavili Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zahtjev za izdavanje dozvole za uvoz. Ovo je Ministarstvo, potom, Zahtjev preduzeća Kosmos proslijedilo na ocjenu Ministarstvu sigurnosti BiH, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu odbrane i Obavještajno sigurnosnoj agenciji BiH.

“Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić (SNSD) krajem je oktobra iskoristio odustvo ministra Sifeta Podžića te je dao saglasnost na uvoz ove vojne opreme”, ustvrdio je izvor Istrage iz Ministarstva odbrane BiH.

Međutim, nakon što se vratio sa službenog puta, ministar Podžić je 8. novembra ove godine opozvao saglasnost koju je 27. oktobra potpisao njegov zamjenik Okolić.

“Ponovnim uvidom u Zahtjev za izdavanje isprave za vanjskotrgovinski promet, uočen je nedostatak u pogledu informacija iz izjave krajnjeg korisnika koje su propisane članom 7. stav (2) Zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i roba posebne namjere. Navedenim članom decidno je propisano: Dokumenti o krajnjem korisniku iz stava 1 ovog člana, između ostalog, sadrže:naziv izvoznika, naziv krajnjeg korisnika i krajnju namjenu, naziv robe, opis robe, količinu, vrijednost, rok važenja isprave i izjavu da se neće izvršiti ponovni izvoz navedene robe bez prethodnog pismenog odobrenja nadležne institucije prvobitne zemlje izvoznika”. Kako u izjavi krajnjeg korisnika nije navedena krajnja namjena navedenog sredstva te kako se radi o trajnom, a ne privremenom uvozu, to Ministarstvo odbrane BiH ovim dokumentom zadržava pravo ponovnog utvrđivanja svih činjenica potrebnih radi ponovnog opredjeljenja u smislu davanja saglasnosti za uvoz navedenog sredstva”, navedeno je obrazloženju Opoziva koji je potpisao ministar Sifet Podžić.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Istrage, uvoznik je firma Kosmos a.d. Banja Luka. Izvornik je firma BLKOSMOSRS d.o.o. Beograd, Republika Srbija. Krajnji korisnik je firma Kosmos.

Kako se vidi iz dokumenta iznad, Kosmos je namjeravao uvesti jedno “vozilo za dotur i postavljanje raketa (VDP) PR – 14AM” te tri lansirne rampe 5P73.

U svom zahtjevu za uvoz, Kosmos je naveo da će, kao krajnji korisnik, izvršiti kupovinu dotur vozila i tri komada lansirnih rampi “iz sastava startne opreme raketnog sistema S-125 “NEVA”” i to u svrhu “remonta i dovođenja u ispravno stanje”. U dokumentaciji uopće nije navedeno ko će koristiti ovu vojno naoružanje, a očigledno je da se ne radi o “privremenom” uvozu, već o “trajnom uvozu” na teritoriju BiH, odnosno Republike Srpske.

Raketni sistem S-125 NEVA je sistem protivvazdušne opreme proizveden u SSSR-u. Godinama ga koristi i Vojska Republike Srbije.

“Raketni sistem PVO S-125M „neva“ namijenjen je za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru koji lete na malim i srednjim visinama i uništavanje ciljeva na zemlji i vodi koji se mogu radarski osmatrati. Raketnim sistemom „Neva“ moguće je uništavati ciljeve u odlasku i dolasku na daljini do 25 km i na visini do 18 km. Maksimalna brzina rakete je oko 700 m/s.
Izvršena je delimična modernizacija raketnog sistema „neva“ — s ciljem poboljšanja tehničkih karakteristika sistema — kojom je postignut viši novo efikasnosti, bolja zaštita borbenih posluga i ušteda resursa”, navedeno je na službenom sajtu Vojske Srbije.
Treba napomenuti da je u martu ove godine srbijanski ministar odbrane Nebojša Stefanović posjetio banjalučku firmu Kosmos.
“Stefanović je ocijenio da je ta saradnja dobra, ali da postoji prostor za njeno dalje unapređenje. Na sastanku su razmatrani mogući budući modaliteti saradnje koji bi, kako je ministar Stefanović ocijenio, bili od značaja za nastavak opremanja Vojske Srbije, a u isto vreme i za dalji razvoj ovog preduzeća”,navedeno je na sajtu Ministarstva odbrane Srbije nakon Stefanovićeve posjete banjalučkoj kompaniji Kosmos.

Kompletnu dokumentaciju možete pogledati na portalu Istraga.ba klikom OVDJE.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments