HomeNOVOSTIBIHNarodna skupština RS danas o Prijedlogu zakona o lijekovima

Narodna skupština RS danas o Prijedlogu zakona o lijekovima

Narodna skupština Republike Srpske danas bi na posebnoj sjednici trebala da razmatra stanje u vezi sa isporukama kiseonika javnim zdravstvenim ustanova u RS, kao i, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Prijedlogom zakona vlast u RS pokušava razvlastiti Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH, a njene nadležnosti bi se prenijele na novu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva RS.

Poslanici bi u okviru ove jedine predložene tačke dnevnog reda trebali da razmatraju i informaciju o problemima isporuke kiseonika odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj za vrijeme vanredne situacije izazvane virusom korona.

“Vladajuća koalicija pokušava da zataška aferu kiseonik”, stav je opozicije.

“Činjenica je da se trenutno ne može obezbijediti medicinski kiseonik. Ovaj problem se ne vuče od juče. Nikad se u RS nije koristio medicinski kiseonik već tehnički kiseonik”, rekao je Miladin Stanić.

Dodao je kako je “suština svih dešavanja da se pomjeri aktuelni čas sa kriminala i korupcije u RS”.

Osvrnuo se i na aktuelnu političku situaciju kazavši kako “nisu samo Srbi loši momci”.

“Sve je ovdje izopačena istorija, sve se okrenulo protiv Srba”, rekao je Stanić i dodaje da se ipak sve treba rješavati mirno i razgovorom.

Iz opozicije poručuju kako je opskrba kiseonikom “važna, životna tema”. Na pitanje N1 da li RS pravi svoju Agenciju za lijekove, kazali kako je “zakonsko rješenje tek stiglo u klub” te da je to najbolje pitanje za ekspertski tim Vlade.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments