HomeHRONIKANEMAČKI GIGANT PRITERAN UZ ZID: Najveći proizvođač vozila zatvara fabrike na 2...

NEMAČKI GIGANT PRITERAN UZ ZID: Najveći proizvođač vozila zatvara fabrike na 2 nedelje, šok za radnike, kriza udara sa svih strana

Folksvagen grupa saopštila da će proizvodnja električnog ID.3 i njegovog tehnološkog blizanca Cupre Borna biti obustavljena u prve dve nedelje oktobra zbog pada potražnje za ta dva modela.

Portparol nemačkog proizvođača automobila otkrio je da je trenutna situacija na tržištu naterala VW da uvede proizvodnu pauzu od 2. do 13. oktobra u fabrici u Cvikauu koja sklapa ID.3 i Born. Fabrika u Drezdenu, koja takođe proizvodi ID.3, obustavlja proizvodnju od 2. do 16. oktobra.

Još nije jasno koliko će proizvodnih jedinica Folksvagen izgubiti zbog pauze u proizvodnji. Rojters napominje da je kompanija odbila da otkrije koliko će zaposlenih biti pogođeno prekidom proizvodnje. Mediji podsećaju da se nedavno pojavila informacija da VW planira da potpuno obustavi proizvodnju u svojoj fabrici u Drezdenu.

Pogon radi od 2002. godine, međutim, iako još nije jasno kad će tamo proizvodnja biti završena, pretpostavlja se da bi zatvaranje fabrike kompaniji moglo da uštedi čak 20 miliona evra godišnje.

Radnici u fabrici u Cvikauu takođe su u poslednje vreme bili pod uticajem promene situacije na tržištu. Brend je nedavno objavio da neće uspeti da ispuni svoj plan da ponudi 269 ugovora na stalno privremenim radnicima. VW je za takvu odluku okrivio tešku situaciju na tržištu, smanjenje potražnje za električnim vozilima i povećanu konkurenciju električnih vozila kineske proizvodnje.

Nemački proizvođač je nedavno ažurirao ID.3 i radi se na osveženoj Cupri Born. Redizajnirani Born testiran je tokom jula i imaće opciju pogona s dva motora.

Nekoliko dana pre vesti o obustavi proizvodnje, podsetimo, objavljena je informacija da je vrednost akcija najvećeg nemačkog proizvođača automobila prepolovljena za protekle dve godine!

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments