HomeNOVOSTIBIHNovinari pitali Dodika kako planira skloniti OSBiH s područja RS-a - odgovor...

Novinari pitali Dodika kako planira skloniti OSBiH s područja RS-a – odgovor šokirao

Član Presjedništva BiH Milorad Dodik je nakon sastanka sa ambasadorima u BiH, koji je održan danas u Istočnom Sarajevu i na kojem se navodno pojavilo samo 11 od 28 pozvanih ambasadora, šokantno govorio i o “preuzimanju” kasarni od Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Naime, na pitanje novinara na koji način misli da izbaci sa teritorije RS-a sudije, tužioce i pripadnike OSBiH koji se nalaze u kasarnama, član Predsjedništva ove države kazao je novinarima da se prisjete šta se dogodilo 1992. godine (?!) i kako su to uradili Slovenci.

Novinari su nastavili s pitanjem, konkretno upitavši “da li će to uraditi nasilnim putem”, na šta je on odgovorio:

“Fino, upućujem te na ’92. kako su to Slovenci uradili, blokirali kasarne, rekli da ovi momci koji, eto ne valjaju njima, moraju da odu”, rekao je Dodik pa dodao:

“Malo se sada modernizovalo, a evo otkrit ću šta smo planirali – 80 posto pripadnika OSBiH, Srba, spremno je da nakon donošenja zakona napusti OS i uključi se u nove snage, a ovih 20 posto nismo stigli anketirati, ovi koji dođu imat će iste plate i sve uslove.

Iste te noći ćemo donijeti zakon kojim se ukida zakon Paddya Ashdowna, pa ćemo staviti na raspolaganje tim novim strukturama kasarne i ostale, pa ćemo reći ko smije ući ili ne, imat ćemo tu i neke čuvare.

Na kraju krajeva vjerujem da će vojnici Bošnjaci i Hrvati to razumjeti. Ako se neki od njih odluče da pristupe Vojsci RS-a i mi ćemo ih prihvatiti korektno”, zaključio je on.

Radiosarajevo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments