HomeNOVOSTIBIHOptužbe iz NiP-a: Jasno je da je za SDA strateški partner Putinova...

Optužbe iz NiP-a: Jasno je da je za SDA strateški partner Putinova Rusija

Mladi Naroda i Pravde u potpunosti odbacuju navode Harisa Zahiragića, člana Predsjedništva SDA, o potrebi Bošnjaka da strateško partnerstvo grade, između ostalog, i sa Putinovom Rusijom, stoji u saopćenju.

Gostujući na Face televiziji Haris Zahiragić iznio je, prema stavu Mladih Naroda i Pravde, neutemeljene i strateški katastrofalne tvrdnje o potrebi i namjeri Bošnjaka da partnerstvo grade, između ostalih, i sa Putinovom Rusijom, navodi se na početku reakcije Mladih Naroda i Pravde.

„Prvo nam je važno ukazati na činjenicu da Haris Zahiragić ni na koji način nema mandat da govori u ime Bošnjaka niti u ime bilo koje druge institucije ili organizacije izuzev SDA čiji je član i dio najužeg rukovodstva. Zahiragić vanjsku politiku svodi na opredjeljenje jednog naroda a ne institucija države, ali to nimalo ne iznenađuje s obzirom na to da smo svjedočili da najviši zvaničnici SDA vanjsku politiku BiH shvataju kao lično vlasništvo uskog kruga ljudi a ne države Bosne i Hercegovine i njenih institucija“, kaže se u reakciji.

Dalje, Mladi Naroda i Pravde ukazuju da Bosna i Hercegovina jasno vidi svoje strateške partnere i da među njima nema Putinove Rusije koja skoro godinu dana razara Ukrajinu.

„Strateško opredjeljenje BiH potvrđeno je i kroz susrete najviših zvaničnika, od ministra vanjskih poslova, preko članova Predsjedništva BiH do predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Oni su u proteklih nekoliko dana razgovarali sa ključnim ljudima UN-a, SAD-a, Evropske unije, Njemačke, Turske… SDA svakako ima pravo da se kao profilira kao proruska stranka, ali nema mandat da govori u ime cijelog jednog naroda. Targetiranje najviših zvaničnika prijateljskih zemalja od strane SDA huškača koje direktno kontrolira SDA i ove izjave Harisa Zahiragića govore o jednom zaokretu kod SDA koji je krajnje štetan ali je barem sada potpuno javan“, kaže se na kraju saopćenja Mladih Naroda i Pravde.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments