OSBiH i NATO posjetili vojnike na Manjači

Zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalmajor Ivica Jerkić i komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Eric Folkestad danas su posjetili vojni poligon za obuku “Manjača” u cilju praćenja ocjenjivanja SEL-2 Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG).

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane BiH, prilikom obilaska vojnog poligona “Manjača” održan je brifing direktora vježbe brigadira Slavena Blavickog, u okviru kojeg su gosti upoznati sa dinamikom ocjenjivanja SEL-2. Gostima se obratio šef monitoring tima NATO-a pukovnik Tore Bade te istakao zadovoljstv dosadašnjim tokom ocjenjivanja i naglasio da je Bataljonska grupa lake pješadije na dobrom putu da uspješno završi SEL-2 ocjenjivanje.

Mijo Krešić je naglasio da je impresioniran spremnošću i opredjeljenošću svih pripadnika Oružanih snaga BiH koji su uključeni u aktivnosti koje se provode na poligonu “Manjača”.

“Ovo je aktivnost koja se provodi već treću godinu i sljedeće godine očekujemo u završnoj fazi potpuno spremnu, obučenu jedinicu nivoa lakog pješadijskog bataljona koja će biti spremna izvršavati zadatke pod NATO vođenim misijama podrške miru. Ovo je jedna od najzahtjevnijih aktivnosti koje provode Oružane snage BiH”, istakao je Krešić.

Tokom posjete gosti su imali priliku da se upoznaju sa aktivnostima i zadacima jedinica iz strukture Bataljonske grupe lake pješadije.

“Cilj ovog programa je tranzicija Oružanih snaga BiH i mi upravo na ovoj vježbi skupljamo naučene lekcije kako bi ostale jedinice OS BiH počevši od desetine, voda, čete pa sve do bataljona bile jednako standardizovane i sposobne za vođenje složenih operacija kao što su NATO vođene operacije”, izjavio je Ivica Jerkić.

Komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Eric Folkestad je čestitao na uspješnom provođenju ovog vrlo zahtjevnog događaja, te dodao da je sljedeće godine završna faza ocjenjivanja a da su se do sad jedinice pokazale sposobnim, samim tim građani Bosne i Hercegovine mogu biti ponosni na svoje OS BiH.

Aktivnosti u sklopu NATO ocjenjivanja SEL-2 po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) počele su 6. i biće završene 9. septembra. Pripadnici INF-L-BNG se kroz ocjenjivanje SEL-2 provjeravaju i ocjenjuju od strane ocjenjivača iz OS BiH uz monitoring ocjenjivača iz partnerskih zemalja s ciljem provjere stepena spremnosti i interoperabilnosti INF-L-BNG u izvršenju zadataka. Ocjenjivanje SEL-2 INF-L-BNG je treći od četiri nivoa u sistemu ocjenjivanja deklarisanih jedinica, koje mora proći radi dobijanja certifikata, čim se potvrđuje da je u potpunosti osposobljena, interoperabilna i spremna za angažovanje u operacijama podrške miru.

N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.