HomeNOVOSTIBIHOSTAO JE SAM: Nakon američke ambasade, Dodiku stigla poruka i iz Delegacije...

OSTAO JE SAM: Nakon američke ambasade, Dodiku stigla poruka i iz Delegacije EU u BiH

Naveli su i to da je na takvom uređenju naše države prihvaćen i njen zahtjev za članstvo u Evropsku uniju.

Nakon najave Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da će Republika Srpska postati nezavisna i da će se ukinuti saglasnosti za postojanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Oružanih snaga BiH i Uprave za indirektno oporezivanje, a nakon toga i ukidanje nadležnosti SIPA-e na prostoru RS te osnivanje vlastite obavještajne agencije, iz EU delegacije su za N1 kazali da podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH, uključujući njeno trenutno administrativno uređenje.

Naveli su i to da je na takvom uređenju naše države prihvaćen i njen zahtjev za članstvo u Evropsku uniju.

“Ustavni okvir BiH ne pruža pravnu osnovu entitetima da se jednostrano povuku iz uspostavljenih državnih institucija ili da zabranjuju primjenu bh. zakonodavstva u entitetima. Nastavak blokade institucija BiH, potpuni nedostatak konstruktivnog dijaloga i upotreba zapaljive retorike u javnosti krajnje su neproduktivni i samo dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju vitalnih reformi. To takođe usporava napredak zemlje ka članstvu u EU i unazađuje reforme postignute u proteklih 26 godina”, poručili su iz EU delegacije.

Istakli su i to da su “posvećeni facilitaciji (unaprijeđenju) dijaloga koji će doprinjeti uklanjanju prepreka stvarnom napretku za dobrobit svih građana i zemlje”.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments