HomeNOVOSTIOTEO AVION, UZEO NOVAC I NESTAO: Najveća misterija u istoriji Amerike -...

OTEO AVION, UZEO NOVAC I NESTAO: Najveća misterija u istoriji Amerike – 50 GODINA ga traže!

U popodnevnim satima 24. novembra 1971. neupadljiv čovek koji se zove Dan Kuper prišao je šalteru Nortvest Orjent Erlajnsa u Portlandu, Oregon. Koristio je gotovinu da kupi kartu u jednom pravcu na letu #305, na putu za Sijetl, Vašington.

Tako je počela jedna od velikih nerešenih misterija u istoriji FBI. Kuper je bio miran čovek koji je izgledao kao da je u srednjim 40-im godinama, nosio je poslovno odelo sa crnom kravatom i belom košuljom. Naručio je piće, burbon i sok, dok je let čekao da poleti.

Nešto posle 15:00, on je stjuardesi dao poruku u kojoj je naznačio da ima bombu u aktovci i želeo je da ona sedne sa njim. Zapanjena stjuardesa je uradila kako joj je rečeno. Otvarajući jeftinu torbicu, Kuper joj je pokazao pogled masu žica i štapića crvene boje i zahtevao od nje da zapiše šta joj je rekao.

Ubrzo je uputila novu poruku kapetanu aviona u kojoj je pisalo da on zahteva četiri padobrana i 200.000 dolara u novčanicama od dvadeset dolara. Kada je avion sleteo u Sijetl, otmičar je zamenio 36 putnika na letu za novac i padobrane. Kuper je ipak zadržao nekoliko članova posade, a avion je ponovo poleteo, i naredio piloti da odredi kurs za Meksiko Siti.

Negde između Sijetla i Rena, nešto posle 20 časova, otmičar je učinio nešto neverovatno: iskočio je iz zadnjeg dela aviona sa padobranom i novcem za otkup. Piloti su bezbedno sleteli, ali Kuper je nestao u noći i njegova konačna sudbina je do danas ostala misterija.

FBI je saznao za zločin u letu i odmah je otvorio opsežnu istragu koja je trajala mnogo godina. Intervjuisali su stotine ljudi, pratili tragove širom nacije i pretražili letelicu u potrazi za dokazima. Do petogodišnjice otmice, razmotrili su više od 800 osumnjičenih i eliminisali sve osim jednog čoveka sa liste.

Jedna osoba sa liste, Ričard Flojd Mekoj, i dalje je glavni osumnjičeni među mnogima. Pronašli su i uhapsili Mekoja zbog slične otmice aviona i bekstva padobranom manje od pet meseci nakon Kuperovog leta. Ali Mekoj je kasnije isključen jer nije odgovarao gotovo identičnim fizičkim opisima Kupera koje su dale dve stjuardese.

Možda Kuper nije preživeo svoj skok iz aviona. Na kraju krajeva, padobranom koji je koristio nije moglo da se upravlja, njegova odeća i obuća nisu bili pogodni za grubo sletanje, a on je skočio u šumovitu oblast noću – opasan predlog za iskusnog profesionalca, što dokazi sugerišu da Kuper nije. Ova teorija je dobila dodatni podsticaj 1980. godine kada je mladić pronašao truli paket pun novčanica od dvadeset dolara (ukupno 5.800 dolara) koji su odgovarali serijskim brojevima novca za otkup.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments