HomeUncategorizedOTVORENO PISMO AMERIČKIM ZVANIČNICIMA: "Alarmantne i eskalirajuće prijetnji regionalnoj sigurnosti i stabilnosti...

OTVORENO PISMO AMERIČKIM ZVANIČNICIMA: “Alarmantne i eskalirajuće prijetnji regionalnoj sigurnosti i stabilnosti od strane vlade Aleksandra Vučića iz Beograda”

Lideri albansko-američke, bosansko-američke i crnogorsko-američke zajednice uputili su otvoreno pismo zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država zbog prijetnje Beograda po sigurnost Balkana.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

-Poštovanim članovima Odbora Predstavničkog doma Sjedinjenih Država za vanjske poslove i Odboru Senata Sjedinjenih Država za vanjske odnose, Antonyju Blinkenu, državnom sekretaru, Jakeu Sullivanu, pomoćniku predsjednika za pitanja nacionalne sigurnosti:

Kao vodeće organizacije i lideri iz albansko-američke, bosansko-američke i crnogorsko-američke zajednice, okupili smo se kako bismo zajedno izrazili našu ozbiljnu zabrinutost i poslali upozorenje zbog rastućeg ratobornog ponašanja vlade Srbije prema Kosovu, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Vjerujemo da je ovo pitanje od najveće važnosti za SAD, jer direktno ugrožava mir i stabilnost cijelog Zapadnog Balkana, a time i Evrope u cjelini.

Tokom septembra 2021. godine, bili smo svjedoci niza alarmantnih i eskalirajućih prijetnji regionalnoj sigurnosti i stabilnosti od strane vlade Aleksandra Vučića iz Beograda. Najalarmantniji prizori bili su na Kosovu, gdje su srpski tenkovi, borbeni avioni i oklopna vozila bili raspoređeni u neposrednoj blizini kosovske granice. Ovi dramatični manevri rezultat su iznenadnih odluka Beograda da odustane od sporazuma o registarskim tablicama koji je EU pregovarala sa Srbijom i Kosovom prije skoro deset godina.

Ova uznemirujuća eskalacija uslijedila je nakon velike sigurnosne krize u Crnoj Gori, potaknute ustoličenjem novog srpskog pravoslavnog patrijarha u toj zemlji, što je na najzapaljiviji mogući način sprovela vlada u Podgorici, čije su bliske veze sa Beogradom dobro poznate. U isto vrijeme, Vučićev najbliži regionalni saradnik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik, nastavio je višemjesečnu kampanju bojkota i opstrukcije državnih institucija nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH nametnuo zakon o poricanju ge**cida, kao odgovor na više od deceniju dugog eksplicitnog i vulgarnog negiranja ge**cida u Srebrenici i BiH od strane Dodika i njegovih saradnika. Dodik je također u više navrata otvoreno prijetio da će pokrenuti otcjepljenje entiteta Republika Srpska (RS) u Bosni i Hercegovini, prijeteći i reformom takozvane “Vojske Republike Srpske”, čije je rukovodstvo organiziralo ge**cid u Srebrenici, radi postizanja ovog cilja.

Svaki od ovih političkih ispada su samo manifestacija onoga u šta se pretvorila politika vlade u Beogradu u remećenju regionalnog sigurnosnog poretka. Srbijanska vlada svoju novu politiku naziva „srpski svet“, koja teži, prema riječima ministra unutrašnjih poslova zemlje, ka formalnom političkom i institucionalnom „ujedinjenju“ svih etničkih Srba na Zapadnom Balkanu, sa Aleksandrom Vučićem kao njihovim vođom. Ovo nije ništa drugo do ponovno pokretanje projekta „Velike Srbije“ iz doba Miloševića, koji je doveo do najgoreg nasilja i najvećih z**čina u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Također napominjemo da su se sve dosadašnje ekspanzionističke aktivnosti Srbije dešavale uz izričitu podršku Ruske Federacije i da je u tom cilju Moskva aktivno rasporedila obavještajnu i para-kriminalnu infrastrukturu u cijeloj regiji, kako bi dodatno podigla tenzije i ohrabrila režim u Beogradu. Pokušaj državnog udara koji je podržala Srbija i Rusija 2016. godine imao je za cilj atentat na ključno rukovodstvo zemlje uoči prijema Crne Gore u NATO. Moskva je isto tako izričito podržala secesionističke pretenzije Milorada Dodika i time direktno narušila teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. U stvari, koncept “srpskog sveta” je isto toliko kopija velikosrpskog motiva, koliko je „ruski svijet“ vanjska politika Vladimira Putina u regionu bivšeg Sovjetskog Saveza.

Situacija na Kosovu je Vučićeva najopasnija igra do danas, te predstavlja konačan zaokret i pokazuje da Srbija sada nastoji upotrijebiti silu, ili barem prijetnju silom, za stvaranje novih činjenica na terenu. Ovo je kategorična prijetnja ne samo sigurnosti i suverenitetu Kosova, već, zapravo, čitavog postjugoslovenskog državnog sistema na Zapadnom Balkanu i stoga predstavlja značajan rizik po američke interese na ionako nestabilnom jugoistoku Evrope.

SAD su odigrale presudnu ulogu u osiguranju suvereniteta Kosova i postizanju mira implementacijom Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini, kao što su desetljećima bile ključni garant regionalne sigurnosti i stabilnosti. Dok su nove prijetnje i prioriteti nužno preusmjerili pažnju Amerike na druge dijelove svijeta, situacija na Zapadnom Balkanu se, kao rezultat toga, značajno pogoršala. Budući da su izgledi za proširenje EU gotovo nestali, hitno je potreban povratak američkog liderstva na Zapadni Balkan.

Imajući u vidu navedeno, pozivamo čelnike Kongresa i administraciju Predsjednika Bajedna da odmah pokrenu korake za suzbijanje pokušaja vlade Srbije da potkopa mir i sigurnost u regiji. Beogradu se mora poslati snažan signal da se više nikada neće dozvoliti da upotreba sile diktira prirodu i pravac politike zapadnog Balkana. Amerika je uložila previše vlastitih resursa u ovu regiju da bi omogućila revanšističkim glumcima da desetkuju gotovo četvrt stoljeća napretka.

Također pozivamo američke lidere da proširenje NATO-a na regiju postave kao prioritet, posebno što se tiče Bosne i Hercegovine i Kosova. Uključivanje ova dva politička društva u atlantski savez definitivno bi spriječilo prijetnju srpske (ili ruske) agresije i konačno omogućilo da društveno-ekonomski prioriteti dođu u prvi plan. Ovo je od vitalne važnosti jer se značaj NATO-a u regionu samo povećavao kako su izgledi za proširenje EU oslabili. To će također nužno uključivati ​​Ameriku da podstakne preostale evropske saveznike koji još nisu priznali suverenitet Kosova da to učine odmah. Uvjereni smo da bi dvostranački napori u tom cilju mogli biti uspješni.

Naše organizacije i zajednice preduzele su ovaj istorijski zajednički apel jer je prijetnja toliko velika da smo prepoznali da samo naša kolektivna akcija može spriječiti Vučićev režim da ostvari svoje najzlokobnije spletke.

Ukratko, uvjereni smo da će se, ako ne dođe do povratka američkog vodstva i primata na Zapadnom Balkanu, vlada Srbije osjećati ohrabrenom da dodatno rasplamsa regionalne tenzije s ciljem da nastali haos iskoristi za postizanje svojih geopolitičkih ciljeva upotrebom sile. To se ne smije dopustiti i može se spriječiti samo većim i aktivnijiim američkim angažmanom u regiji, navodi se u pismu.

Orginalni tekst pisma s listom potpisnika možete pročitati OVDJE.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments