HomeNOVOSTIBIHPALMER SE SASTAO SA LIDERIMA POLITIČKIH STRANAKA: Traže se rješenja za izborni...

PALMER SE SASTAO SA LIDERIMA POLITIČKIH STRANAKA: Traže se rješenja za izborni zakon

Iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini obavijestili su javnost da je zvaničnik SAD-a, zadužen za reformu Izbornog zakona BiH, Matthew Palmer sastao se sa predsjednicima političkih stranaka u našoj državi.

Osnovna tema Palmerovih razgovora sa stranačkim liderima u BiH bile su izborne reforme, ali i poboljšanje funkcionalnosti vlasti, pogotovo sada u kontekstu posljednjih blokada državnih institucija.

Prema fotografijama koje je objavila Ambasada SAD-a vidi se da je Palmer imao sastanke sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem, SDP-a Nerminom Nikšićem, SBB-a Fahrudinom Radončićem, NiP-a Elmedinom Konakovićem, DF-a Željkom Komšićem, te Mirkom Šarovićem iz entiteta Republika Srpska, a koji je predsjednik SDS-a, prenosi Klix.

Bakir Izetbegović je večeras kazao da se i on također sastao sa Matthewom Palmerom, ali da nije došao ni sa kakvim prijedlozima, iako ih je imao uoči dolaska u Sarajevo, a odnosilo se na Dom naroda.

“On očekuje da Čović i ja razriješimo ovaj čvor. Ja sam mu rekao da to nije moguće jer ako Čović i ja nađemo najidealnije rješenje ono ignoriše poziciju ostalih stranaka. Rekao sam mu da se pregovori moraju proširiti na sve predsjednike stranaka. Tu su ljevičari, građanske opcije koje imaju dva ili tri puta više ruku od HDZ-a tako da njih je iracionalno pokušati zaobići”, rekao je Izetbegović.

Komšić je pak kazao da međunarodna zajednica i Matt Palmer trebaju javno stati iza svojih ideja o izbornim reformama ukoliko ih već imaju. On je također Palmeru predstavio DF-ov prijedlog amandmana na Ustav i izmjene Izbornog zakona.

Uoči dolaska u Sarajevo, Palmer je iznio svoj stav o promjenama Izbornog zakona u dijelu izbora članova Predsjedništva i ovlasti Doma naroda FBiH. Njegovo rješenje je ukidanje etničkih prefiksa prilikom izbora za Predsjedništvo i Dom naroda FBiH.

Takav prijedlog se nije dopao Draganu Čoviću kazavši da je to “minimum određen Ustavom i Dejtonskim sporazumom”.

“Etničkih predznaka, odnosno svega što se tiče konstitutivnih naroda u ustavu BiH i u svim našim zakonima, u izbornom kapacitetu ima negdje oko tri posto u svim izbornim jedinicama. U 97 posto radi se o klasičnom građanskom modelu”, rekao je Čović.

Na fotografijama koje su objavljene iz Američke ambasade nema Milorada Dodika, a ni on sam na večerašnjoj konferenciji nije pomenuo da se sastajao sa Palmerom.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments