HomeNOVOSTIBIHPANIKA DODIKOVOG DIREKTORA: Đajić tvrdi da je cisterna kiseonika dovoljna za samo......

PANIKA DODIKOVOG DIREKTORA: Đajić tvrdi da je cisterna kiseonika dovoljna za samo… (VIDEO)

U Univerzitetsko klinički centar RS jutros je stigla još jedna cisterna sarajevskog dobavljača Meser

UKC još nije raskinuo ugovor o nabavci kiseonika sa firmom TGT Tehnogas, koja nema dozvolu

Iako je Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine izdala dozvolu za uvoz i promet medicinskog kisika „Krajinagrupi” iz Banjaluke, i dalje traje problem s nabavkom kisika, objavio je BHT.

U Univerzitetsko klinički centar RS jutros je stigla još jedna cisterna sarajevskog dobavljača Meser, ali količina je dovoljna za dva dana. U UKC-u je za BHT potvrđeno da još nije raskinut ugovor s Tehnogasom, koji nema dozvolu, zbog čega ne može direktno nabavljati ni od „Krajinagrupe ni od Mesera. U zdravstvene ustanove kisik posljednjih dana dolazi isključivozahvaljujući donatorima.

Jutros je cisterna stigla dva sata prije nestanka kiseonika na UKC-u, za koju smo molili donatore da nam nabave, jer mi formalno ne možemo. Cisterna je dovoljna za dva dana i opet smo u problemu, kaže direktor UKCa RS i dodaje da je zbog toga tražio hitnu intervenciju premijera i ministra zdravlja. Predlagao je, kaže, da Agencija za lijekove „Tehnogasu“ da rok da nabavi potrebnu dokumentaciju.

“Imamo formalni problem da je Agencija za lijekove dokazala svoju nesposobnost i pokazala da joj je formalizam bitniji od fakta i činjenice da je forma koja je imala tankove, cisterne i boce nije dobila dozvolu, a firma koja nema ništa dobila je dozvolu”, navodi direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić.

UKC još nije raskinuo ugovor o nabavci kiseonika sa firmom TGT Tehnogas, koja nema dozvolu. Agencija za lijekove BiH nedavno je Krajinagrupi iz Banjaluke izdala dozvolu za uvoz i promet medicinskim kiseonikom, ali UKC ne može s njima niti sa sarajevskim Messerom da dogovara nabavke kiseonika, jer nema potpisane ugovore. Direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak tvrdi da ne mogu dati dozvolu za promet „Tehnogasu“, jer ima logistiku za tehnički gas. Dodaje da su stvoreni preduslovi za nesmetanu nabavku medicinskog kiseonika.

“Problem s nabavkom medicinskog kiseonika ima i bolnica u Gradišci, jer su zalihe pri kraju. Danas su ponovo raspisali pregovarački postupak, jer su prethodni poništili zbog nepotpune dokumentacije kompanije „Messer“. Uveli su režim štednje tako što su smanjili broj hladnih, operacionih zahvata”, izjavio je Zolak.

“Mi preko narudžbenice nabavljamo i očekujemo kontigent od Mesera. Nadam se da ćemo uspjeti premostiti dok zvanično ne dobijemo dobavljača sa svim regularnim papirima”, rekao je direktor bolnice u Gradišci Rajko Dodik.

Odgovor šta će Ministarstvo zdravlja Republike Srpske preduzeti u vezi sa nestašicom i nabavkom kiseonika u zdravstvenim ustanovama danas nismo dobili. Direktori bolnica ističu da rješavanje ovog gorućeg problema prevazilazi njihove mogućnosti i očekuju hitnu reakciju premijera i resornog ministra.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments