HomeNOVOSTIBIHPismo Blinkena članovima Predsjedništva BiH: Povlačenje iz državnih institucija biće sankcionisano

Pismo Blinkena članovima Predsjedništva BiH: Povlačenje iz državnih institucija biće sankcionisano

„Kao svjedok potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, SAD ponavljaju da će potezi jednostranog povlačenje iz institucija na državnom nivou ili bilo kojeg drugog pokušaja destabilizacije Dejtonskog sporazuma biti suočeni s odgovarajućim mjerama, uključujući i razmatranje sankcija“, stoji u pismu Entoni Blinkena, državnog sekretara SAD, upućeno članovima Predsjedništva BiH, a u koji je uvid imao portal istraga.ba.

Kako se navodi dalje u pismu koje je u Predsjedništvo u Sarajevu predao njegov specijalni predstavnik Darek Čolet, koraci ka podrivanju institucija BiH „ugrozili bi ne samo evropsku perspektivu BiH, već i stabilnost i garancije neophodne za privredni oporavak i strana ulaganja“.

Blinken se dotakao i izmena Izbornog zakona BiH navodeći da bi strane trebalo da se vrate za pregovarački sto, učestvuju u donošenju odluka i predano rade ka izgradnji konsenzusa potrebnog za pomak BiH napred.

„Stabilnost i prosperitet predloga zakona zahtevaju saradnju sva tri konstitutivna naroda, Republike Srpske i entiteta Federacije, kako bi se postigla jednaka prava za sve građane”, napisao je Blinken, prenosi sarajevski portal.

Ne možemo dopustiti, dodao je Blinken, da još jedan izborni ciklus prođe bez unapređenja integriteta izbora koji osiguravaju da se svi glasovi broje.

„Izborni zakon i ograničene ustavne reforme takođe su od ključne važnosti za rešavanje problema diskriminacije i ispunjavanje evropskih standarda“, piše u pismu koje je danas dostavljeno članovima Predsedništva BiH. Upućen je i poziv članovima Predsjedništtva BiH da rade ka deeskalaciji trenutne političke krize, da se sa međunarodnim partnerima ponovo uključe u program ekonomskih, izbornih, ograničenih ustavnih reformi i reformi vladavine prava od vitalnog značaja, stoji u pismu.

Buka

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments