HomeNOVOSTIBIHPlenković: Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar

Plenković: Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar

Komemorativnim skupom ispred vukovarske Nacionalne memorijalne bolnice u četvrtak je počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 30. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu.

Obilježavanje je počelo hrvatskom himnom, a minutom šutnje odana je počast poginulima i ubijenima.

Propatili puno, a pate i danas
Prigodnom komemorativnom programu “Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta”, uz velik broj građana nazočili su hrvatski predsjednik Zoran Milanović, predsjednici Hrvatskog sabora Gordan Jadroković i Vlade Andrej Plenković, ministri, stranački čelnici te drugi dužnosnici. Obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991.-2021. prisustvuje i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović.

U Vukovar je stigao i veliki broj građana iz cijele Hrvatske i BiH, unatoč preporuci vlasti da zbog epidemiološke situacije ostanu kod kuće.

“Na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje prisjećamo se heroja kojima narod duguje slobodu i demokraciju”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković prije nego što je krenula Kolona sjećanja uz poruku kako je Vukovar Hrvatska i Hrvatska je Vukovar.

Premijer je istaknuo kako se još uvijek traga za više od 1. 800 nestalih, a ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved djeluje na tome.

“Tražimo podatke od onih koji ih imaju, a to su vlasti Srbije i pojedinci koji znaju gdje su grobovi onih koji su pali za Hrvatsku. Ustrajat ćemo u tom nastojanju u partnerstvu s obiteljima nestalih, s udrugama i s onima koji su, zbog toga što ne znaju sudbinu njihovih, propatili puno i pate i danas”, naveo je Plenković.

Što se tiče zločina, istaknuo je kako je gotovo šestina onih koji su optuženi za ratne zločine na području Hrvatske upravo s vukovarskog područja. Podnesene su optužnice protiv cijelog vojnog vrha JNA, zapovjednika, pojedinaca te ima više od 100 presuda, ali i procesa koji traju.

Dio onih koji su počinili ratne zločine nije dostupan hrvatskom pravosuđu, dodao je, ali će se pravnim putem nastaviti gonjenje onih koji su odgovorni za smrt brojnih branitelja Vukovara i civila.

Kazao je kako je pitanje nestalih dio obveza koje Srbija mora ispuniti na putu prema EU.

Rekao je kako su nestali tema svakih susreta na svim razinama te kako je to pitanje na kojem inzistiraju.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović je sudionik Kolone sjećanja ulicama Vukovara, od Nacionalne memorijalne bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, a odat će počast i položiti vijenac na Spomen-obilježje na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Šestogodišnje progonstvo
Član Predsjedništva BiH u izjavi medijima rekao je kako je Vukovar grad posebnog pijeteta i grad heroj.

“Žrtve zaslužuju poštovanje, pravdu, a zločinci zaslužuju kaznu”, poručio je Džaferović.

Nakon prigodnog programa hodnjom dugom 5,5 kilometara od Nacionalne memorijalne bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, danas, na 30. obljetnicu sloma obrane Vukovara tisuće okupljenih odaju počast žrtvi Vukovara i Vukovaraca, posebno žrtvi njegovih poginulih, ubijenih i nestalih branitelja i civila.

Križni put hodočasnika pristigle u grad heroj iz svih krajeva Hrvatske te BiH, Vojvodine i drugih zemalja, vodi današnjom Županijskom, Strossmayerovom i Ulicom dr. Franje Tuđmana, potom preko Trga hrvatskih branitelja i Radićeve ulice do Trga Slavija i duž duge, duge Ulice bana Josipa Jelačića do groblja, istim pravcem kojim su 19. studenog 1991. godine, nakon tromjesečne opsade i sloma obrane grada, tjerani preživjeli građani Vukovara u logore, stratišta, u šestogodišnje progonstvo.

Hodočasničku trasu su učenici vukovarskih osnovnih škola prije početka hodnje jutros sa tisućama upaljenih svijeća pretvorili u „Put sjećanja i svjetlosti”, a na čelu Kolone sjećanja je zastava 204. vukovarske brigade koju časno, već godinama, nosi vukovarski branitelj Ante Dugan-Samuraj.

Za zastavom hode hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih vukovarskih branitelja, vojni invalidi i bivši logoraši srpskih koncentracijskih logora.

Molitvu na memorijalnom groblju predvodit će nadbiskup đakovački i osječki metropolit Đuro Hranić, a misu zadušnicu pomoćni biskup zagrebački, mons. Ivan Šaško.

Državna izaslanstva položit će vijence i zapaliti svijeće i podno spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari gdje je 20. studenoga agresor ubio 200 ranjenika i civila dan ranije odvedenih iz vukovarske bolnice.

Bitka za Vukovar u kojoj je, prema podacima koje je prikupio Franjevački samostan u Vukovaru, ubijeno, poginulo i nestalo 2717 branitelja i civila počela je 25. kolovoza, kada su jugoslavenska vojska i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

Oko 1.800 hrvatskih branitelja, među kojima je bio veliki broj dragovoljaca iz cijele Hrvatske a i drugih zemalja, uspjelo je Vukovar braniti gotovo puna tri mjeseca. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. U srpske koncentracijske logore odvedeno je nekoliko tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, dok je iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba, prenosi Hina.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments