PLENKOVIĆ “ZAOŠTRIO” ODNOS S MILANOVIĆEM ZBOG NAŠE DRŽAVE: “BiH ima svoje institucije, a Hrvatska svoje”

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića sa sjednice Generalne skupštine UN-a.

Na pitanje novinara da pojasni izjavu u kojoj Milanović tvrdi da je predsjednik i Hrvata u BiH, Plenković je rekao kako ne zna da li je to bila njegova reakcija na neke ranije izjave.

“Ne znam radi li se o nekakvim reakcijama ili ne, ja nisam bio u New Yorku. Hrvatska ima svoje institucije, BiH ima svoje institucije”, naveo je Plenković.

Hrvatski se premijer potom osvrnuo i na govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na Generalnoj skupštini UN-a.

Naglašava da sada može odbaciti teze da bi Hrvatska “na bilo koji način ugrožavala teritorijalni integritet BiH”.

“Mislim da je svima poznato da je upravo u vrijeme agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku i BiH, Hrvatska bila ta koja je spasila BiH, pomogla joj više puta i učinila sve da BiH opstane. Stav Hrvatske o poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH je jasan – nikada ga niko ovdje nije doveo u pitanje”, poručio je Plenković.

Naglasivši da je Hrvatska prijatelj BiH, istakao je i kako su te dvije zemlje upućene jedna na drugu, te da je čak teško naći zemlje koje su geografski upućenije jedna na drugu nego njih dvije.

“Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda u BiH o kojima mi vodimo posebnoga računa i temeljem našega Ustava. Trudimo se biti u najboljim odnosima s BiH i sve što radimo u podršci reformskog procesa, ekonomskih odnosa, evropskog puta, radimo iskreno i prijateljski, s namjerom da se svi u BiH osjećaju dobro”, rekao je Plenković.

Potcrtava da Hrvati u BiH imaju pozitivne emocije prema Hrvatskoj, a samim tim, kako je naveo, i prema hrvatskim institucijama.

“Ali, oni su građani BiH, žive u BiH, ostat će u BiH i bit će njen konstitutivni dio i graditi budućnost u BiH sa svim drugim narodima koji tamo žive”, zaključio je Plenković.

SB

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.