POSLJEDNJI TRZAJ; KAD SE BABO VRATI KUĆI ZIJAN: Laburisti izbjegavaju proceduru opoziva Fikreta Abdića, zamjenica nije vidjela…

…inicijativu jer ne ulazi u ured predsjedavajućeg Vijeća?!

Zamjenica predsjedavajućeg Općinskog vijeća Velika Kladuša Emina Ćehić nije uvrstila inicijativu u materijale za dnevni red sjednice

Sjednica Općinskog vijeća u Velikoj Kladuši prvo je bila odgođena mjesec zbog smrti predsjedavajućeg Općinskog vijeća Admila Mulalića, a posebno se iščekivala u Velikoj Kladuši, zbog pokrenute inicijative opozicionih stranaka da se izglasa nepovjerenje aktualnom načelniku Fikretu Abdiću, i to zbog nedolazaka na radno mjesto i drugih sličnih povreda dužnosti.

Nakon sjednice kolegija postala je očita namjera vladajuće stranke Laburista da ne dopuste stavljanje na dnevni red inicijative za opoziv kladuškog Babe.

“Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća (Emina Ćehić iz Laburističke stranke) nije uvrstila inicijativu za opoziv načelnika u materijale za dnevni red sjednice Općinskog vijeća koja je zakazana za 4. oktobra. Njen izgovor je da nije vidjela inicijativu jer ne ulazi u ured predsjedavajućeg Vijeća”.

Zakon je jasan. Vijeće je dužno da se očituje o inicijativi na sljedećoj sjednici, što je potvrdio i sekretar Vijeća.

“Ukoliko se ova inicijativa ne nađe na dnevnom redu 4. oktobra, podnijećemo krivičnu prijavu protiv odgovornih”, istaknuo je Amir Purić, vijećnik iz Naše stranke, prenosi Cazin.net.

Na sjednici Vijeća, koja je održana krajem jula, trebala je biti razmatrana Informacija o radu i aktivnostima načelnika, što su vijećnici odbili i stavili dovoljan broj potpisa na inicijativu za opoziv.

SDP je jedina stranka iz opozicije koja nije potpisala inicijativu za opoziv Abdića vjerujući da će doći do ovoga

“Međutim, vijećnici opozicije ovu informaciju nisu uzeli u razmatranje jer su naveli da je sadržaj preobiman i da je potrebno duže vrijeme za njeno čitanje i razumijevanje dostavljene materije. Mediji koji su jako zainteresovani za situaciju u Velikoj Kladuši, također nisu iščitali ovaj dokument koji je osnova za budućnost i razvoj općine. Ključni trenutak je taj da je nakon njenog predstavljanja uslijedila inicijativa za opoziv načelnika. Zašto se smjena načelnika ističe kao gorući problem Velike Kladuše i baš toj inicijativi daju prioritet u odnosu na stvarne probleme sa kojima se susreće naša lokalna zajednica, a to je porast zaraženih koronavirusom i migrantska kriza koja je još itekako aktuelna”, kazala je predsjednica Laburističke stranke Elvira Abdić Jelenović.

Na dnevnom redu današnje sjednice treba se naći i materijal koji se odnosi na Komisiju za davanje stručnog mišljenja u postupku izdavanja urbanističke saglasnosti. Laburisti ističu da je općinski načelnik već nekoliko puta Vijeću dostavljao prijedloge za imenovanje Komisije, ali opozicija je to odbijala.

Priču o neradu izvrću naopako, ostavljajući i neizvjesnom sudbinu inicijative o opozivu.

“S obzirom na to da opozicija ima sve manje izvora inspiracije kojima iznova osporava rad načelnika, inicijativa za opoziv predstavlja posljednji trzaj borbe, koji je nastao kao odgovor na predstavljenu informaciju. Sav sadržaj informacije koja je predstavljena široj javnosti ustvari je obrnuto proporcionalan svemu onom što opozicija nikada nije i ne može ponuditi našim građanima. Predstojeća sjednica Vijeća je prilika da se približe mišljenja i ostave po strani lični afiniteti, a interes Kladušana stavi na prvo mjesto”, ističe predsjednica Laburista, kćerka ratnog zločinca Fikreta Abdića.

SB

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.