POVRATAK MATTHEWA PALMERA: Prije dvije godine je rekao – “Naša vizija je GRAĐANSKA BiH!”

Palmer je krajem 2019. godine govorio za ljubljanski list “Delo” o tome kako želi da izgleda izborno zakonodavstvo, ne samo BiH, već i cijelog regiona.

U našoj zemlji već dugo godina, a posebno ove, traju rasprave o reformi izbornog zakonodavstva. Domaći politički akteri uporno zazivaju podršku međunarodne zajednice za pomoć kako bi se došlo do konačnog rješenja.

Za sada, osim na skromnom asistiranju, međunarodni predstavnici se u posljednje vrijeme nisu aktivnije uključivali, ali su ipak slali jasne signale kakva izborna rješenja očekuju u našoj zemlji.

Da bi u narednom periodu moglo doći do aktivnijeg angažmana međunarodnih zvaničnika ukazuje današnja vijest koju je objavio Radio Slobodna Evropa i u kojem stoji da su Sjedinjene Američke Države imenovale bivšeg izaslanika za Zapadni Balkan Matthewa Palmera da nadgleda problematični program izborne reforme u BiH.

Kakvo će Palmerovo “nadgledanje” izborne reforme u praksi izgledati za sada nije poznato, no vrijedi podsjetiti na njegove ranije stavove prema ovom pitanju.

Palmer je krajem 2019. godine govorio za ljubljanski list “Delo” o tome kako želi da izgleda izborno zakonodavstvo, ne samo BiH, već i cijelog regiona.

“Naša vizija Zapadnog Balkana je da sve zemlje budu građanske, a ne samo vlasništvo određene etničke grupe. U BiH to bi poboljšalo osjećaj za nacionalni, državni identitet za razliku od njegove tradicionalne etničke pripadnosti”, kazao je tada Palmer.

(SB)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.