HomeNOVOSTIPOLITIKA"PRETI VELIKA OPASNOST, EVO KO BI MOGAO DA SE UKLJUČI U RAT!"...

“PRETI VELIKA OPASNOST, EVO KO BI MOGAO DA SE UKLJUČI U RAT!” Šok tvrdnje Kisindžera – ovo je bio GLAVNI cilj Hamasa!

Pojedinac koji je ponudio savjet nekolicini predsjednika Sjedinjenih Država dao je svoje stajalište o previranjima koja se događaju na Bliskom istoku.

Bivši američki državni tajnik Henry Kissinger izjavio je da je Hamasova agresija na Izrael više od običnog napada na državu, već napad na same temelje globalnog sustava. On smatra da Europa treba stati uz Izrael u ovom sukobu. Kissinger je svoja razmišljanja iznio tijekom intervjua s Matijasom Dopfnerom, koji je direktor Akel Springera, najveće njemačke medijske kuće koja posjeduje nekoliko uglednih publikacija, uključujući tiražni njemački list Bild i portal Politiko.

Rođen u Njemačkoj, Kissinger i njegova obitelj pobjegli su od nacističkog režima 1938. Nedavno je, kad su ga pitali o svom odgovoru na arapske građane koji slave napad Hamasa na Izrael na ulicama Berlina, izrazio svoju tugu. U intervjuu objavljenom na portalu Politiko, 100-godišnji Kissinger izjavio je da je masovno useljavanje ljudi bio ozbiljan propust.

Prema bivšem državnom tajniku Sjedinjenih Država, počinjena je teška pogreška dopuštanjem brojnih pojedinaca s različitim kulturama, religijama i sustavima vrijednosti da odu. Ta je odluka dovela do formiranja skupina disidenata unutar tih zemalja, što je potom stvorilo dodatni stres.

Naglasio je da Hamasovo “pretjerano agresivno djelovanje” ne smije proći nekažnjeno. Hamas je možda bio ohrabren počiniti takvu akciju zbog svog uvjerenja da ima potporu susjednih naroda i nedostatka odgovora drugih strana, uključujući Europu. Međutim, ovo pogrešno shvaćanje mora se ispraviti uz odgovarajuće posljedice.

Izražavajući svoju zabrinutost, upozorio je na mogućnost opasne eskalacije u tom području. Upitan o motivima napada Hamasa, odgovorio je da je to bio pokušaj ujedinjenja arapskog svijeta protiv Izraela. Uz to, digao je uzbunu zbog opasnog položaja Irana i gomilanja oružja u Libanonu. Izrazio je bojazan da bi se to naoružanje potencijalno moglo upotrijebiti za nanošenje štete Izraelu.

Prema Kissingeru, sukob na Bliskom istoku prepun je opasnosti od daljnje eskalacije i potencijalnog uplitanja drugih arapskih naroda zbog težine javnog mnijenja. Njegove izjave podsjećaju na lekcije naučene iz Jom Kipurskog rata 1973., kada je arapska koalicija, predvođena Egiptom i Sirijom, pokrenula napad na Izrael.

Tijekom tog vremena, svijet je bio sretan što je imao arapskog vođu vizionara koji je uspio uspostaviti mir, prema Kissingeru. Pojašnjava, međutim, da ne vjeruje da Hamas trenutno ima vođu tog kalibra. Iskusni diplomat tvrdi da Hamas treba ukloniti iz političke sfere.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments