HomeNOVOSTIBIHPrva reakcija iz RS-a na odluku Schmidta

Prva reakcija iz RS-a na odluku Schmidta

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da Christian Schmidt nije visoki predstavnik i da to nije samo stav Republike Srpske, već i dvije stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, koje je “trebalo da potvrdi njegovo imenovanje, a nije”.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt suspendovao je Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti entiteta Republika Srpska, a koji je trebao stupiti na snagu večeras u ponoć. Visoki predstavnik odluku je donio nakon vanredne sjednice Vijeća za provedbu mira, a nakon jasnog naloga Ustavnom sudu BiH “da hitno reaguje, jer bi u protivnom mogla nastupiti nepovratna šteta.”

Dodik je u svojoj reakciji na odluku OHR-a zaključio da se “danas u Sarajevu, s pravnog stanovišta, nije dogodilo ništa”.

“Republika Srpska je usvojila Zakon o nepokretnoj imovini koji ostaje na snazi. Odluke i legalno biranih visokih predstavnika se ne objavljuju u Službenom glasniku Republike Srpske. Ne može se svaki putnik namjernik miješati u unutrašnja pitanja BiH i RS-a”, poručio je entitetski predsjednik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da će se u ovom bh. entitetu “primjenjivati ono što donese Narodna skupština, a ne Christian Schmidt”.

“Žao mi je što i mi njega ne možemo suspendovati i njegove odluke zato što ga ne priznajemo”, poručio je Stevandić.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments