RAGUŽ KONTRA ČOVIĆA: „Hrvati trebaju biti spremni na dva scenarija za…

Predsjedništvo Hrvatske republikanske stranke raspravljalo je o pripremama za Opće izbore 2022., pregovorima oko izmjena Izbornog zakona, kao i aktivnostima oko širenja HRS-a na područje cijele BiH.

-HRS je u posljednje vrijeme održao više sastanaka s najodgovornijim predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, veleposlanicima zemalja Upravnog odbora PIC-a, kao i predstavnicima institucija EU i zaključak je kako se neće dopustiti neodržavanje Izbora 2022. S toga se mora biti spreman na dva scenarija, jedan ako izbori budu održani kao 2018. g., po neustavnom izbornom zakonu, protiv čega se mora maksimalno boriti; drugi da se izbori održe po nekom novom izbornom zakonu, što je moguće samo uz jači angažman međunarodne zajednice, rečeno je na sjednici Predsjedništva HRS-a.

U slučaju da ne dođe do izmjena Izbornog zakona, najbolji odgovor bi, zaključeno je, bio bojkot izbora od strane hrvatskih političkih subjekata, no to je, navodi se u saopćenju HRS-a utopija iz više razloga. Prvi je, tvrde, taj što vodeće stranke s hrvatskim predznakom, više puta dokazano, nisu spremne na takvu vrstu žrtve, budući da su im sinekure važnije od političkih načela. Nemaju hrabrosti napustiti lagodnost života na pozicijama. Drugi razlog je taj što bi Hrvati u tome bili usamljeni, jer su stranke iz RS-a u više navrata potvrdile kako bojkot izbora nije opcija.

-U oba scenarija, HRS će nastupiti samostalno na svim razinama. U slučaju da do izmjena izbornog zakona ne dođe, ostalim hrvatskim strankama biti će predloženo naći jednog svehrvatskog, neovisnog kandidata za Člana Predsjedništva, kojeg će podržati sve stranke s hrvatskim predznakom. HDZ BiH mora priznati kako dobar dio hrvatskog naroda, iz protesta zbog odnarođene i koruptivne politike koju ta stranka vodi, jednostavno neće i ne želi glasovati za njih. Pristanak na zajedničkog neovisnog svehrvatskog kandidata značio bi i određeno preuzimanje odgovornosti s njihove strane. Vrijeme je za nove ljude. Ovo bi bila i vrlo jaka poruka političkom Sarajevu i međunarodnoj zajednici, osobito ukoliko se obistini ponovna kandidatura Željka Komšića. Ukoliko druge stranke ne pristanu na ovo rješenje, HRS će ozbiljno razmisliti i kandidirati svog kandidata za hrvatskog Člana Predsjedništva. U slučaju da dođe do izmjena Izbornog zakona, HRS će sigurno imati svoga kandidata za člana Predsjedništva, zaključeno je na sjednici Predsjedništva HRS.

Što se tiče pregovora oko izmjena Izbornog Zakona, na sastancima s predstavnicima međunarodne zajednice vodstvo HRS-a je, navodi se u priopćenju, izričito dalo do znanja kako bilo kakvo diranje u nadležnosti Doma naroda, nauštrb osiguranja legitimnog izbora u Predsjedništvo ne dolazi u obzir.
-Hrvatima je prioritet Dom naroda! Bilo kakvo diranje u nadležnosti Doma naroda, pogotovo znajući da vladajuće hrvatske stranke aktivno djeluju u praksi na derogiranju županijskih ovlasti, značilo bi klasičnu izdaju. Prvenstveno moramo osigurati legitimnost izbora delegata u Domovima naroda u na razini BiH, Federacije BiH, kao i u Vijeću naroda Republike Srpske te dodatno jačati nadležnosti županija. Izbor u Predsjedništvo BiH jeste važno, ali nipošto nije prioritet veći od izbora u Dom naroda, stav je Predsjedništva HRS-a.

Na kraju sjednice, Predsjednik Slaven Raguž je prezentirao izvješće o širenju HRS-a na području cijele BiH. HRS će ovih dana organizirati podružnice po Središnjoj Bosni, Posavini, Unsko Sanskoj, Tuzlanskoj, Sarajevskoj i drugim županijama, kao i općinama u većinski hrvatskim županijama gdje su Hrvati većina. HRS se već dokazao kao jedina dosljedna alternativa i aktualnom političkom vodstvu Hrvata u BiH, ali i jasan i koherentan odgovor politici Sarajeva. Cilj nam je kapitalizirati to na Izborima 2022. godine na svim razinama, navodi se u saopćenju Hrvatske Republikanske stranke.

sb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.