REKAO PA POREKAO: Radončić ostaje na čelu SBB-a, namiguje Nikšiću da ga prime u “trojku”

“…da oni neće ni pod koju cijenu prihvatiti Zvizdića, tako da neće biti zajedničkog kandidata trojke. SDP je odlučio da igra robusnije, da vrati sebi imidž lidera opozicije.”

Fahrudin Radončić ostaje predsjednik Saveza za bolju budućnost.

“Moja želja je bila da SBB dobije jednog mladog, dinamičnog lidera. Pojavila se jedna vrsta problema unutar članstva SBB-a, da oni još nisu na tu ideju spremni. Došli su zahtjevi da se to ne desi. Moram slušati šta stranka želi, to su ljudi koji su krenuli za mnom, ne mogu ih sada izdati i reći mene to više ne zanima”, kazao je Radončić.

Radončić je rekao da će do novembra ili u novembru biti održan Kongres SBB gdje će donijeti konačna odluka.

“Ja sam preferirao neke ljude, ministra energetike, moj plan je da SBB mora dobiti dva tri jaka politička igrača koja će se eksponirati. Nažalost takva je situacija da su članovi SBB-a previše za mene personalno vezani što nije dobro ni za stranku ni za mene”, kazao je Radončić.

Na pitanje da li će on biti zajednički kandidat stranaka okupljenih oko Trojke (SDP, NIP, Naša stranka) Radončić je kazao da su bili određeni razgovori, ali da on nije zainteresiran za tu poziciju ali da ostaje u politici.

Smatra da kandidat treba biti neko koga će se stranke podržati, te da bi bilo dobro ići sa jednim kandidatom za bošnjačkog člana Predsjedništva jer u tom slučaju može pobijediti Bakira Izetbegovića.

Radončić je istakao kako u tom procesu treba postupati legalistički te da SDP BiH kao najjača opoziciona stranka ima prednost u predlaganju.

“Njih treba sačekati i tu će se desiti prva eliminacija ili komunikacija u smislu da možemo stati iza tog rješenja. Dok oni ne kažu to ime, mi ostali treba da sačekamo”, kazao je predsjednik SBB-a

Na pitanje da li bi podržao Denisa Zvizdića za člana Predsjedništva kaže da je to nemoguća misija.

“Nikšić mi je rekao da oni neće ni pod koju cijenu prihvatiti Zvizdića, tako da neće biti zajedničkog kandidata trojke. SDP je odlučio da igra robusnije, da vrati sebi imidž lidera opozicije. Konaković rezultate lokalnih izbora tretira kao da su to bili rezultati velikih izbora. To je njegova politička taktika. Ne bismo podržali mlađe ljude, ne zato što ja imam nešto lično protiv Konakovića. Mislim da u Predsjedništvu treba da sjedi neko za koga ćemo mi svi dati podršku. Mislim da moja kandidatura nije realna opcija. Iskreno mislim da treba postupati legalistički. Hajmo sačekati koga SDP ponudi za člana Predsjedništva. SDP je najjača opoziciona stranka i mislim da treba sačekati njihov prijedlog”, navodi Federalna.ba.

SB

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.