HomeNOVOSTIBIHRijaset IZ BiH Stojanovića optužio za “prikrivenu islamofobiju”, odgovorio SDP

Rijaset IZ BiH Stojanovića optužio za “prikrivenu islamofobiju”, odgovorio SDP

Kandidat za (pot)predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović (SDP) sinoć je gostovao na FACE TV, prilikom čega je govorio o potezima kolege iz rukovodstva FBiH Refika Lende, rekavši kako je “SDA samo deklarativno za građansku državu, dok svojim postupcima pokazuje nešto sasvim drugo” – dodavši pri tome da je za članove te stranke “važnije biti Bošnjak nego Bosna i Hercegovina, da je važnije ići u džamiju nego država”. Osude izjave danas stižu iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ BiH), odakle su izjavu opisali kao “prikriveni oblik islamofobije”. Potom je uslijedila i reakcija Stojanovićevog SDP-a.

Naime, Stojanović je gostujući na televiziji FACE rekao da, ukoliko SDA želi građansku državu, trebaju prihvatiti činjenicu da postoji parlamentarna većina koja će tu stranku poslati u opoziciju.

“To uvijek SDA presudi da je važnije biti Bošnjak nego Bosna i Hercegovina, da je važnije ići u džamiju nego država, da je važniji taj nacionalni identitet nego procesi koji podižu demokratiju na veći nivo. Ja se bojim da rukovodstvo SDA time najviše štetu pravi Bošnjacima”, naveo je, između ostalog SDP-ov zastupnik u Skupštini KS i član entitetskog rukovodstva u FBiH.

SDA: “Odlazak u sinagogu, crkvu ili džamiju ne isključuje borbu za državu i građansku BiH”

Povodom sinoćnjeg televizijskog gostovanja kandidata za rukovodstvo FBiH danas su se oglasili iz organizacije SDA Centar, rekavši kako izjava “predstavlja loš početak njegovog mandata u kojem ima zakonsku obavezu da se bori za jednakost svih naroda i građana FBiH”. Tvrde i da nije prvi put da Stojanović u medijskim istupima ponavlja tezu da je “za SDA je džamija važnija od države”, te da time “u javni prostor uvodi opasan narativ da praktikovanje vjere i posjećivanje bogomolja – džamije, crkve ili sinagoge isključuje borbu za državu i građansku Bosnu i Hercegovinu”.

“Također, zlonamjernim i uvredljivim smatramo optužbe Stojanovića da neko iz SDA njega vrijeđa na nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Pozivamo ga da ne ide putem štetnog populizma, da drži do težine javne riječi i da ne optužuje SDA za nepostojeće udare na sebe. Posebno uvredljivim smatramo poređenje SDA sa nacionalističkim SNSD-om i HDZ-om, koalicionim partnerima njegovog SDP-a. Uostalom, upravo je Stojanović zajednički kandidat SDP-a i HDZ-a koji mu je dao nedostajuće ruke za izbor u Klubu delegata srpskog naroda”, napisali su, između ostalog, iz ove stranke, dodavši kako će Stojanović “ukoliko bude izabran u rukovodstvo FBiH morati zastupati sve građane”.

IZ BiH: “Stojanovićeva izjava prikriveni oblik islamofobije”

Oglasila se, potom, i Islamska zajednica u BiH, koja smatra da “zlonamjerno spominjanje džamije od izabranog člana rukovodstva FBiH Igora Stojanovića predstavlja prikriveni oblik islamofobije”.

“Neprihvatljivo je da se vjerski identitet suprotstavlja onom državnom i da se vjernicima oduzima pravo građanstva. Džamije su bile žrtve mržnje koja se prema muslimanima stalno širila, i koja se, nažalost, i danas širi. Veliku ulogu u tome imaju šizofrene i islamofobične politike koje po svaku cijenu Islamsku zajednicu, džamije i vjerske simbole vještački uvlače u domen političkog i od njih pokušavaju napraviti neprijatelje države”, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Islamske zajednice u BiH.

Dodali su kako Islamska zajednica BiH očekuje od političkih zvaničnika i izabranika da vode računa o tome kako govore i na koji način vjerske simbole dovode u kontekst.

SDP: “Koordinirana saopštenja SDA i IZ u BiH samo su potvrda istinitosti Stojanovićevih tvrdnji”

Saopštenja SDA Centar i Islamske zajednice u BiH za SDP predstavljaju izvrtanje teza i zlonamjerno tumačenje izjave izvan konteksta.

Iz ove stranke tvrde kako njihov član “niti jednom riječju nije suprotstavljenim predstavio vjerske identitete u odnosu na nacionalni”.

Tvrde kako je iz njegove izjave “jasno da je namjera bila naglasiti da je posao državnika i državotvornih politika biti jednako dostupni svim građanima i stati u zaštitu svih jednako, neovisno o vjerskom ili drugom identitetu”.

“Podmuklo je i nečasno spočitavati islamofobiju Igoru Stojanović, borcu Armije RBiH koji je u ratu stao u odbranu sarajevskih džamija i crkava rame uz rame sa svojim sugrađanima, braneći ih od fašistoidnih mrzitelja. Koordinirana saopštenja SDA i IZ u BiH samo su potvrda istinitosti Stojanovićevih tvrdnji da nacionalizmi potpomognuti izmanipuliranim religijskim organizacijama čine sve da pripadnicima manjinskih zajednica ogade život u multietničkim sredinama, samim tim urušavajući biće bosanskohercegovačke države. Umjesto da stanu u zaštitu i promiču prava pripadnika manje zastupljenih grupa, obilježavanje kao islamofoba boraca za Bosnu i Hercegovinu koji su ostali, čuvali i branili domovinu i svakim svojim djelom potvrđivali posvećenost tom cilju dokaz je destruktivnosti površnog politikantstva onih koji koriste vjeru za političko razračunavanje”, napisali su.

Dodali su kako bi bilo dobro da Islamska zajednica u BiH iskaže svoj stav o tome smatra li se “korumpiranje izabranih zastupnika, blokiranje funkcionisanja države zarad očuvanja vlasti, korištenje iftara kao predizbornih skupova, korištenje lažnih diploma, pozivanje na vjeru kako bi se osigurale političke beneficije i niz drugih sličnih javnih praksi pohvalnim i poželjnim ili pokuđenim i nedopuštenim djelom”, dodajući kako znaju da odgovor neće dočekati.

“Islamsku zajednicu pozivamo da se bavi vjerskim životom muslimana, što joj je temeljna zadaća, a ne progonom vještica. Što se SDP-a tiče, čvrsto stojimo iza Igora Stojanovića i nećemo dozvoliti da njegovo blaćenje prođe prešućeno”, stoji u zaključku njihovog saopštenja.

 

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments