Rogić: Elektronsko glasovanje nam je daleko, treba sačekati bolja vremena

Član Sredšnjeg izbornog povjerenstva BiH Vlado Rogić kazao je kako je još uvijek rano govoriti o elektronskom glasovanju u Bosni i Hercegovini jer nismo još zreli kao društvo.

“Ako uzmemo parametre elektronske opremljenosti i elektronske pismenosti birača mislim da je elektronsko glasovanje još daleko od našeg društva i za njega treba sačekati bolja vremena”, rekao je Rogić u Newsroomu.

Dodao je kako bi se mogli uzeti u obzir skeneri kao način brojanja s ciljem bržeg prebrojavanja glasova i proglašenja rezultata.

Mijenjati sustav imenovanja biračkih odbora

Istakao je kako su u Predsjedništvu SIP-a “apsolutnog uvjerenja da postojeći sustav kod imenovanja biračkih odbora nije dobar”.

“Politički subjekti često SIP-u predlože kadrove koje naša općinska i gradska povjerenstva imaju obvezu obučiti na obukama prije smaih izbora. Problem je evidentan da nakon tih izbora članovi biračkih odbora odu u svoje stranke i dobiju nove instrukcije. Bili bismo sretni kada bi imenovanje biračkih odbora preuzela općinska i gradska povjerenstva. Predložili smo dva modaliteta – ili putem javnog poziva ili po starom sustavu da to rade gradska i općinska povjerenstva. To bi nam pomoglo u smanjenju izbornih manipulacija”, kazao je Rogić.

Skraćivanje izbornog razdoblja

Kada je u pitanju skraćivanje izbornog razdoblja, Rogić je rekao da neće ići ispod 135 dana zbog specifičnosti izbornog sustava i kategorije birača u inozemstvu.

Govoreći u neučešću SIP-a u Interresornoj radnoj skupini, kazao je kako se trude doprinijeti poboljšanju izbornog procesa bez obzira na to.

“Za grad Mostar donesene su izmjene izbornog zakona, a u njemu nije sudjelovao SIP. Izbori su se održali. Ako je i ovaj put potrebno da se politički čimbenici dogovore i donesu bolji izborni zakon. To što neće biti SIP-a u skupini, na kraju će biti najmanja stavka. Mi u svakom slučaju radimo u okviru svojih ovlasti da damo svoj doprinos”, zaključio je Rogić.

N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.