Samit o domovini i porodici: Dodik i Vučić na konferenciji sa Janšom i Orbanom

U Budimpešti se 23. i 24. septembra 2021. održava tzv. Budimpeštanski demografski samit koji se četvrtu godinu za redom održava u mađarskoj prijestolnici, ovaj put pod okriljem teme “Porodica – ključ stabilnosti”.

Naime, ovaj forum okuplja političare, vjerske zvaničnike, eksperte, medije i edukatore kako bi razgovarali o glavnim pitanjima koja se tiču ​​porodice u savremenom svijetu. U najavi ovog događaja ističu se vrijednosti kao što su porodica, tradicija i brak, koje su, smatraju organizatori, ugrožene pa je stoga ovogodišnji događaj “relevantniji nego ikada”. A na njemu će, uz domaćina mađarskog premijera Viktora Orbana, nastupiti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Mi, demokršćani, koji porodicu smatramo najvažnijom ćelijom društva, osjećamo da nešto nedostaje jer se nerazumno malo govori o porodici i važnosti rađanja djeca. Očuvanje našeg svijeta uključuje i očuvanje naših domova, naše domovine i naše kulture za generacije koje dolaze, za našu djecu i unuke. Danas tradicionalnu porodicu mnogi napadaju i preispituju. Zato je ovogodišnji samit relevantniji je nego ikad. Naš je cilj stvoriti platformu na kojoj je moguće zajedničko razmišljanje o ovim pitanjima”, navodi se na zvaničnoj stranici najavljenog događaja u Budimpešti na kojem će nastupiti brojni zvaničnici iz različitih država.

Demografska kriza
Istorija Budimpeštanskog demografskog samita prati, ističu organizatori događaja,nastojanja da se ojača porodica. A, početkom treće decenije 21. stoljeća, kažu, “možemo reći da je mađarski model koji je izgrađen na sinergiji efikasne porodične politike i uspješne ekonomske politike u stanju dati efikasne odgovore na demografsku krizu”.

“U Evropi, Mađarska je zabilježila najveći porast sklopljenih brakova, dok se broj razvoda i pobačaja smanjuje. Došli smo do četvrtog Budimpeštanskog demografskog samita s Mađarskom koja je mogla pružiti izvodljivu alternativu pro-migracijskom pristupu”, piše na web stranici Budapesti Demográfiai Csúcs.

N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.