HomeNOVOSTIBIHŠarović: Dodik poslije razgovora s Vučićem aterirao

Šarović: Dodik poslije razgovora s Vučićem aterirao

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je večeras da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poslije razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem “aterirao” i da mu je jasno rečeno da jednostrane odluke ne dolaze u obzir. “Očito da je Dodik u velikoj mjeri aterirao i da mu je jasno rečeno da jednostrane odluke ne dolaze u obzir, što je Vučić jasno saopštio. Upravo traženje rješenja kroz razgovor i razumna politika je ono što SDS cijelo vrijeme potencira kao jedino moguće rješenje”, navo je Šarović.

On je upitao šta je sa vraćanjem vojske i ostalih nadležnosti Republike Srpske i sa svim velikim Dodikovim pričama, za koje, kako je naveo, Dodik očito nije dobio podršku Srbije.

Šarović je kazao da je Vučić večeras rekao da je na sastanku čuo “racionalan i pragmatičan” Dodikov pristup, kao i da će, ako se nađe dogovor oko šuma i zemljišta, institucije BiH nastaviti funkcionisati.

Predsjednik SDS-a je naglasio da je upravo to ono što je opozicija prva predlagala, da se sazove Narodna skupština RS i rješavaju problemi nastali odlukama Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu i šumama.

“To je Dodik i priznao, naravno trudeći se da to, nakon što je izgovorio, minimalizira notornom laži da je opozicija od toga odustala”, istakao je Šarović.

Dodao je da se SDS nikada nije zalagala za sankcije bilo kome, pa ni Dodiku.

“To je još jedna njegova (Dodikova) gnusna laž”, kazao je Mirko Šarović.

Prema njegovim riječima, sve on što se večeras moglo čuti od Vučića je “ustvari politika na koju SDS uporno poziva”.

Šarović je još kazao da se, za razliku od predsjednika Srbije, od Dodika ni ovoga puta, “nije moglo čuti ništa novo, razumno, niti pametno”.

“Nismo čuli kako i na koji način misli vratiti nadležnosti, samo je potvrdio da će neku svoju igru, bez ikakvog jasnog plana i realnih koraka, igrati do izbora, ali sada očito ‘pod ručnom’, jasno uviđajući da crtu ne smije preći”, istakao je lider SDS-a.

Koliko je “aterirao”, naveo je on, pokazuje i to da na kraju nije rekao da će, ako se dogovor ne postigne nestati Bosne i Hercegovine, što je bila njegova osnovna retorika ovih dana, već tek da će BiH biti nestabilna.

Prema njegovim riječima, simptomatično je i to da je Dodik, dok je Vučić pričao o ekonomiji, govornicu iskoristio da “neosnovano blati SDS, čime je ponovo pokazao koliko je, ustvari, zaokupljen strahom od gubitka vlasti i da je on glavna briga samom sebi”.

n1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments