HomeNOVOSTIBIHSDP: SDA i HDZ ukidaju himnu i državne simbole BiH u srednjim...

SDP: SDA i HDZ ukidaju himnu i državne simbole BiH u srednjim školama u Žepču

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP) upozorila je na to da su koalicija SDA i HDZ usvojila Nacrt odluke o srednjoj školi u kojoj je predviđeno ukidanje intoniranja himne BiH i isticanje državnih simbola pri početku svakog polugodišta u srednjim školama.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Koalicija SDA i HDZ u Općinskom vijeću Žepče, potpomognuta jednim vijećnikom NIP-a, jednoglasno je usvojila Nacrt odluke o srednjoj školi u kojoj je predviđeno ukidanje intoniranja himne BiH i isticanje državnih simbola pri početku svakog polugodišta u srednjim školama, a što implicitno naređuje član 36. Zakona o srednjoj školi ZDK.

Klubovi SDA i HDZ-a u OV Žepče su javno za govornicom saopštili da u ime svojih klubova apsolutno podržavaju Nacrt sporne odluke (prepisani Zakon o srednjoj školi ZDK), a koja u potpunosti ruši institucije, simbole i svetinje države BiH jer je „gumicom“ izbrisan – uklonjen dio o himni BiH i državnim simbolima.

Nije ovo prvi koalicioni dogovoreni udar SDA i HDZ-a na državu BiH, Žepče je dospjelo u žižu javnosti kada je pomenuta koalicija proglasila člana Predsjedništva BiH Željka Komšića nepoželjnim u Žepču, nakon toga su usvojili Odluku o finansiranju antidržavne RTV Herceg – Bosne novcem građana, a poslije zabranili i intoniranje himne BiH na konstituirajućim sjednicama OV Žepče, a posljednja odluka je samo nastavak antidržavnog ponašanja Kluba SDA i HDZ-a u OV Žepče.

Pored pomenutog antidržavnog skandala, kompletna odluka nije u skladu sa Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH kojim je predviđeno da se pitanje obrazovanja uređuje na nivou entiteta, kantona i Brčko distrikta, a nikako na nivou opština kako je predviđeno ovom odlukom.

Klub SDP BiH u OV Žepče zahtijeva da se dogovoreno antidržavno djelovanje koalicije SDA i HDZ-a u Žepču odmah zaustavi, te da se Odluka u finalnoj verziji stavi u zakonske okvire i prilagodi važećim obrazovnim zakonima, standardima i normativima i da se obrazovne institucije u potpunosti depolitiziraju jer u suprotnom, ionako krhak obrazovni sistem u Žepču će doživjeti trajni kolaps.

Radiosarajevo.ba

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments