HomeNOVOSTIBIHSilajdžić: BiH je unitarna država, ona nikada nije bila sastavljena ni iz...

Silajdžić: BiH je unitarna država, ona nikada nije bila sastavljena ni iz čega

Haris Silajdžić, nekadašnji premijer, član državnog Predsjedništva i šef bosanskohercegovačke diplomatije, u emisiji Pressing sa Amirom Zukićem na N1 televiziji kazao je da je Bosna i Hercegovina unitarna država jer ona nije sastavljena ni iz republika ni država i uvijek je bila jedno.

Silajdžić je komentarišući trenutnu krizu u BiH kazao da smo bili i u težim situacijama, ali da smo znali bolje djelovati nego sada.

“Kada treba možemo. Bez obzira na sve najave, mi uvijek moramo biti oprezni, znamo s kim imamo posla, znamo šta nam se događalo ne samo od 1990-1995. godine nego unazad 150 i više godina. Opustili smo se, počeli smo se baviti ličnim interesima, a vrijeme nije za opuštanje. Ja sam mislio da je to uglavnom završena stvar, da ide kako ide sve dok nisu počeli govoriti otvoreno o otcjepljenju, o stvaranju drugih Oružanih snaga u BiH, u jednoj državi dvije vojske, to su već opasne stvari i zbog toga sam se medijski aktivirao, a sumnjam da ću politički”, naglasio je Silajdžić.

Smatra da se treba zazivati djelovanje međunarodne zajednice kako bi se situacija riješila na način kako želi većina građana BiH.

“A većina građana BiH sigurno želi evropsku BiH, normalnu građanski demokratiju kao u svim drugim zemljama oko nas i u Evropi. Većina građana želi naše članstvo u NATO-u, a nama se prijeti otvoreno od zvaničnih predstavnika Ruske Federacije da će biti problema. Ali to su pitanja između velikih sila, ali moramo znati da je to tako”, dodao je.

Ističe da nažalost postoje naznake da bi velike sile mogle sklopiti nagodbu čija bi žrtva bila BiH.

“Jer niko ne želi višak problema i u Evropi i Americi i cijelom svijetu. Svugdje su loše vijesti i sigurno im ne treba napetost niti oružani sukobi. Ovaj problem na Balkanu treba posmatrati kao jednu koherentnu cjelinu (BiH, Crna Gora, Kosovo). To je pod strateškim pritiskom Rusije i zbog velikodržavnih ideologija ‘srpskog sveta’”, naveo je Silajdžić.

Mišljenja je da je dobro što je BiH ponovo u fokusu javnosti iz cijelog svijeta jer će se na taj način skoncentrisati na rješenja.

“Vidim da i građani BiH protestuju, ali nemaju glasa. Imamo principe, Ustavne reforme. Ova Ustavna reforma je jako čudno počela, od repa, ne od principa. Kada se pravi Ustav u svakoj zemlji prvo se odluči šta se želi s time, da li želimo monarhiju ovdje, demokratski feudalizam koji sada imamo ili demokratsku evropsku zemlju”, naveo je.

Nedavno je predložio da se održi jedan pošten referendum uz odobrenje međunarodne zajednice.

“Referendum o tome da li građani BiH žele u NATO? Kakvu BiH građani žele, demokratsku, nedemokratsku, kakav oblik, ima mnogo pitanja, ali je osnovno ono da li mi ovdje želimo građanski princip da je svaki građanin potpuno jednak. Ima mehanizama da se kroz Ustav zaštiti svaki građanin, svaka kultura i vjera”, kazao je Silajdžić.

BiH je unitarna država za razliku od bivše Jugoslavije, navodi Silajdžić.

“Koja je bila sastavljena od republika, za razliku od SAD-a koji je sastavljen od država, a BiH nije sastavljena ni iz čega i nikada nije bila. U svojoj jako dugoj historiji ona je bila uvijek jedno sve do ovih događaja između 1990-1995. godine kada je nasilno podijeljena. To je unitarna država, sve ostalo su složene države”, poručio je Silajdžić.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments