SRĐAN PUHALO TVRDI: “EU nema jedinstvo da parira Rusiji, ovo više nema veze sa Bosnom i Hercegovinom, u igri su…”

“…neki drugi interesi. Samo se plašim kada imate slonove koji se tuku, da obično nastrada trava, a mi smo ledina neviđena”, govori Puhalo.

Psiholog i novinar Srđan Puhalo govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH rekao je da se desilo sve ono što je Milorad Dodik najavljivao.

“Čini mi se da je on najveći pobjednik, ali da su mnogi nezadovoljni, odnosno da su razočarani. Ono što je sasvim jasno da je ovo neki politički kompromis između Istoka i Zapada, odnosno da je ovo kupovina vremena EU odnosno Amerike da vidimo i prilično je nejasno reći šta će se dešavati u budućnosti. Ali sasvim je jasno da je Rusija stala iza Dodika, odnosno RS i da se sada mora početi voditi računa o tom odnosu snaga”, kaže Puhalo.

Kako govori, ovo više nema veze sa Bosnom i Hercegovinom, već da su u igri neki drugi interesi.

“Samo se plašim kada imate slonove koji se tuku, da obično nastrada trava, a mi smo ledina neviđena”, govori Puhalo.

Pojašnjava da u ovom trenutku jedino Rusi imaju jasan stav oko BiH, za razliku međunarodne zajednice.

“Prvenstveno tu mislim na EU u kojoj postoji razne percepcije svega što se dešava u BiH i kako bi to trebalo riješiti. Ovo je negdje maksimum maksimuma u ovom trenutku i da su ljudi iznenađeni, jer su mislili, a mislim na obični narod u BiH, jer su više nade polagali u EU i Visokog predstavnika, a sada je vrlo jasno da on nema tu moć i snagu, te EU nema jedinstvo da parira Rusiji”, tvrdi Puhalo.

Na pitanje šta je bitnije produženje mandata EUFOR-a ili obraćanje Christiana Schmidta pred Vijećem sigurnosti UN-a, Puhalo za Hayat, govori da bi on najviše volio da BiH nema ni visokog predstavnika ni EUFOR.

“To bi značilo da smo postali pristojna država, ali bojim se da ćemo to morati još dugo vremena čekati. Čujete razne analize i na kraju se sve svede na navijanje, ali ono što je važno jeste otrežnjenje da naša očekivanja svih naroda u BiH moraju biti realnija, da ono što priželjkujemo ne znači da se može desiti. Ono što smo očekivali od visokog predstavnika, ispostavilo se da to baš i nije tako. U principu ovo je samo jedna četvrtina od ukupne utakmice, gdje u ovom trenutku Srbi su u vodstvu u odnosu na Bošnjake. Hrvatima je čini mi se drago kako se danas odvija situacija u BiH”, kaže između ostalog Puhalo.

SB

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.