Stojanović o “ponudi” SDA da HDZ stave na “pravo mjesto”

Igor Stojanović, jedan od dva potpredsjednika entiteta Federacija Bosne i Hercegovine (SDP BiH), u Danu uživo na N1 govorio je o “ponudi” iz SDA, da on bude federalni predsjednik, kojom bi apsolutno pokvarili odnose njegove stranke sa HDZ-om. “SDA igra na kartu da ću ja zbog pozicije pokvariti koalicioni dogovor, kao da mi je bitna ova pozicija”, poručio je Stojanović.

Zbog čega ste jučer na prečac, vi i gospođa Bradara (HDZ BiH), bez trećeg člana rukovodstva FBiH odlučili ko će biti predsjednik? Zašto se nije dačekao petak i sastanak sa Refikom Lendom?

Ne mislim da je odluku donešena na prečac, Refika Lendu (SDA) smo tri puta pozivali na sastanak i nijednom se nije odazvao. Naša odluka je donesena na osnovu koalicionog dogovora – Bradara da bude federalna predsjednica, a Nikšić premijer. Ne slažem se da je trebalo čekati petak da se razgovara s njim. Lendo je imao uslov za taj sastanak – da se prvo sastanu lideri naših stranaka. Čović (HDZ BiH) i Nikšić (SDP BiH) se odbili sastanak sa Izetbegovićem (SDA) tako da nije ispoštovan Lendin uslov.

Zašto se požurilo da se Lidija Bradara predstavi kao predsjednica FBiH, prije nego ju je potvrdio Predstavnički dom?

Mi imamo obavezu da donesemo odluku i toj odluci nema potpisa Lende. Jasno je da nemamo njegovu saglasnost.

Rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sazvalo je sastanak sa izabranim članovima rukovodstva Federacije BiH u petak. Je li ovim sve vraćeno na početak?

Ne mislim da je ovo vraćanje, upravo je ovo put kako možemo riješiti situaciju da se izabere rukovodstvo Federacije. Mi nigdje nemamo propisan rok i ovo je put da pronađemo rješenje.

Može li se na ovaj način izbarati mandatar?

Kad je u pitanju izbor premijera Federacije, već imamo najavu iz SDA i od Lende da neće podržati prijedlog da Nikšić bude premijer.

Slične najave danas stižu iz SBiH i NES-a, vaših koalicionih partnera?

Mi očekujem da visoki predstavnik Schmidt ponudi rješenje, ako nas je doveo u ovu situaciju onda očekujem da je i riješi. Da on u izbornoj noći ništa nije promijenio “Trojka” i HDZ bi već formirali vlast u Federaciji. NES i SBiH će imati svoje uslove i treba sačekati.

Izjavili ste kako ste u posljednje vrijeme dobijali nekakve ponude iz SDA?

Dolazile su razne delegacije koje su mi govorile da Ledno glasa za mene da budem predsjednik Federacije. To bi apsolutno pokvarilo naše odnose sa HDZ-om. SDA igra na kartu da ću ja zbog pozicije pokvariti koalicioni dogovor, kao da mi je bitna ova pozicija. Kažu da žele staviti HDZ na “pravo mjesto”. Meni je cilj samo da formiramo Vladu koja će raditi.

“Premijer treba biti iz najjače stranke, a to je SDA”, jučer je za N1 poručio potpredsjednik ove stranke Adil Osmanović?

Tako samo misle ljudi iz SDA i niko drugi. Da li bi taj premijer iz SDA imao većinu u parlamentima koji bi donosili zakone i davali podršku toj Vladi? Kako da funkcioniše Vlada sa čovjekom iz SDA kad nema većinu u jednom parlamentu? To je jedna iluzija o demokratiji, i jedan inat i tvrdoglavi totalitarizam koji dolazi iz SDA, koja postavlja stvari na način “država to sam ja”.

N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.